Auguszta
-3 °C
2 °C

Blöff volt az indiai gépeltérítés

2001.10.04. 06:49
Félreértés volt a Bombay-ból Újdelhibe közlekedő repülőjárat eltérítéséről szóló hír - jelentette be az indiai közlekedési miniszter. A biztonsági erők a leszállás után körbevették a gépet, azonban órákkal később kiderült, hogy nincsenek légikalózok a gépen. A téves információ egy telefonos bejelentés, valamint a légi irányítás és a gép pilótája közötti elértésből adódott.
Szerda éjjel arról érkezett jelentés, hogy eltérítették az indiai állami légitársaság Bombay és Újdelhi közt közlekedő járatát. A hatóságok meg is erősítették a hírt, egyes jelentések pedig már tudni vélték, hogy afgán gépeltérítők vannak a gépen. A korábbi híradások szerint feltehetően két, plasztikbombával felszerelkezett légikalóz kerítette hatalmába az 52 utast.

Valaki szórakozott

A gép pilótáját az ahmedabadi repülésirányító központ értesítette arról, hogy egy telefonáló jelentése alapján gépeltérítő van az utasok között. Ezután a gép vezetője bezárkózott a pilótafülkébe és kihagyva egy betervezett megállást, Újdelhibe repült.

Ezután teljessé vált a félreértés a légiirányítás és a pilóta között: a földön azt hitték, hogy a túszejtők a fülkében vannak, a gép vezetője pedig úgy tudta, hogy a fegyveresek az utastérben vesztegelnek. Az utasok mindeközben hozzátartozóiknak telefonáltak arról, hogy nem tudnak semmit a túszejtésről.

A kormány is ülésezett

A gépet biztonsági erők vették körbe az újdelhi repülőtéren, a gép kerekeit is leeresztették a felszállás megakadályozására, sőt még az indiai kormány is rendkívüli ülésre gyűlt össze. Néhány óra múlva azonban kiderült, nem történt gépeltérítés, az utasok sértetlenül távozhattak.

Az indiai polgári légiközlekedési miniszter kijelentette, a repülőgép-eltérítésről szóló hír félreértés következménye. Leszögezte, nem gyakorlatról volt szó, nem terveztek ilyen eseményt. A téves közlemény után azonnal értesítették a miniszterelnököt, és a polgári repülési tárca vezetője rendkívüli miniszteri tanácskozás összehívását is kezdeményezte.