Móric
9 °C
15 °C

Orosz atomfegyver-telepítés Kelet-Európába?

2001.01.04. 20:50
Amerikai lapértesülések szerint Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket telepít a kalinyingrádi enklávé területére. Ilyen fegyvertelepítésre a Szovjetunió összeomlása óta nem került sor, bár az orosz illetékesek tagadják a rakéták átcsoportosításáról szóló híreket. A balti államok egyelőre nem kommentálnak, a lengyel külügyminiszter viszont már felvetette, hogy nemzetközi megfigyelőcsoportot kellene a térségbe küldeni.
Az Egyesült Államok külügyminisztériuma felszólítja Moszkvát, hogy adjon részletes tájékoztatást a kelet-európai nukleárisfegyver-telepítésről - jelentette be Richard Boucher külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján. A Washington Times szerdai számában közölte, hogy Oroszország a Litvánia és Lengyelország közötti kalinyingrádi enklávé területére telepít vagy telepített taktikai nukleáris fegyvereket. Nukleáris rakétákat a Szovjetunió összeomlása óta nem szállítottak Kelet-Európába.

,,Taktikai nukleáris fegyverek telepítéséről értesültünk."
A lap szerint az amerikai felderítés már júniusban észlelte a csapatmozgásokat, de az orosz-amerikai leszerelési tárgyalásokon ez az elmúlt hónapokban mégsem került szóba. A Washington Times szerint ez alátámasztja azokat a hírszerzési forrásból származó állításokat, miszerint ,,politikai nyomás" hatására maradt titokban az ügy. (Hasonló botrány tört ki, mikor októberben kiderült, hogy létezik egy az orosz-iráni fegyverszállítások titokban tartásáról szóló Gore-Csernomirgyin paktum.)

Kenneth Bacon, a Pentagon szóvivője szerint, ha Oroszország valóban nukleáris fegyvereket telepít a térségben, azzal megszegné korábbi, az atomfegyvermentes Baltikumra vonatkozó ígéretét. Egy, a Reutersnek nyilatkozó kormányhivatalnok megerősítette a lapértesülést: ,,taktikai nukleáris fegyverek telepítéséről értesültünk, de nem tudjuk, milyen rakétákról van szó, hány darabról, és hogy miért telepítik őket".

Oroszország szerint nincs ügy

Az orosz illetékesek tagadják a fegyvertelepítésről szóló híreket. Anatolij Lobszkij, a balti flotta szóvivője kijelentette: ,,egyszerűen politikai provokációról van szó, nincsenek nukleáris fegyvereink". A moszkvai védelmi minisztérium sajtóirodájának nyilatkozatában is az áll, hogy ,,a hírek minden valós alapot nélkülöznek".

Az EU-elnöke Moszkvának hisz

Svédország, az Európai Unió soros elnöke hitelt ad annak a moszkvai állításnak, amely szerint Oroszország nem telepített atomfegyvereket a Balti-tenger partján fekvő Kalinyingrádba. A svéd külügyminisztérium politikai igazgatója a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva azonban közölte: "Nagyon komoly és sajnálatos esemény lenne, ha Oroszország harcászati nukleáris fegyvereket telepítene Kalinyingrádba. Reméljük, hogy ezt a lépést az orosz fél soha nem fogja megtenni".

A balti államok kivárnak

Linas Linkevicius, litván védelmi miniszter szerint Oroszországnak nincs szüksége ilyen fegyvertelepítésre. Antanas Valionis külügyminiszter kijelentette: a lap értesüléseit még nem erősítették meg, úgyhogy nincs mit kommentálni. Toomas Ilves, észt külügyminiszter szóvivője közölte: ,,még nem tudjuk, hogy igaz-e a hír, de ha igaz, akkor a fegyverszállítás komolyan veszélyezteti a térség stabilitását". A lett külügyminisztérium ,,független forrásból származó megerősítésre vár", mielőtt nyilatkozna.

A lengyelek nemzetközi megfigyelőket küldenének

Aleksander Kwasniewski államfő
megteszi a szükséges intézkedéseket a helyzet elemzésére
Bronislaw Komorowski lengyel nemzetvédelmi miniszter csütörtökön kijelentette, hogy Lengyelország folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és felvetette egy nemzetközi ellenőrző csoport felállításának lehetőségét. Komorowski a lengyel televízióban és az RMF rádióban nyilatkozva azt mondta, hogy Oroszország eddig nem engedett nemzetközi megfigyelőket a kalinyingrádi területre, ami olyan érzetet kelt, mintha valami rejtegetni valója lenne ott.

Aleksander Kwasniewski államfő megteszi a szükséges intézkedéseket a helyzet elemzésére, de egyelőre csak tájékozódásról van szó, korai lenne bármilyen ellenlépést várni - közölte az elnöki hivatal vezetője.

Elrettentés nukleáris eszközökkel

Richard Boucher, külügyi szóvivő sem nyilatkozott az ügy részleteiről: ,,csak annyit mondhatok, hogy komolyan foglalkozunk a kérdéssel, és van mit megbeszélnünk az oroszokkal". Amerikai szakértők egy része úgy gondolja, hogy az orosz telepítés válasz lehet a NATO kelet-európai bővítésére. Egy másik magyarázat szerint Oroszország így akarja fenntartani a kölcsönös elrettentés egyensúlyát, mivel hagyományos erői túlságosan meggyengültek a feladat ellátásához.