16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

ENSZ-erősítés Sierra Leonéba

2000.05.12. 10:41
A Biztonsági Tanács csütörtök esti ülésén Kofi Annan ENSZ-főtitkár követelte a Sierra Leone-i Forradalmi Egységfront (RUF) felkelői által túszul ejtett ötszáz békefenntartó "azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását", és figyelmeztette Foday Sankoh RUF-vezért, hogy személyes felelősséggel tartozik a biztonságukért és egészségükért.
Kofi Annan kérte a nemzetközi közösséget, hogy ne hagyja sorsára Sierra Leonét, és kifejezte reményét: a tanács hozzájárul a békefenntartó misszió (UNAMSIL)létszámának emeléséhez. Hozzátette, hogy hálás, amiért a RUF elengedett két békefenntartót, egy maláriás nepáli katonai megfigyelőt és egy indiai káplárt.

A Sierra Leone-i katonák és a kormányhű milicisták, a kamajorok egyébként valamelyest visszaszorították a RUF harcosait a Freetowntól 40 kilométernyire keletre lévő Newton környékén vívott heves csatában. Az UNAMSIL megengedte, hogy újra felvegyék fegyvereiket azok a kormányhű frontharcosok, akik már leadták azokat - jelezte a New York-i ENSZ-szóvivő.

Cook: júniusra befejezhetik az evakuálást

A brit csapatok várhatóan júniúsig maradnak a nyugat-afrikai országban - jelentette ki a brit külügyminiszter. Robin Cook megerősítette: a katonák mindaddig Freetownban illetve a főváros környékén maradnak, amíg az EU-tagországok polgárait ki nem mentik. Cook azzal számol, hogy a brit katonák júniusban térhetnek haza.

Fred Eckhard közölte, hogy a napokban megkezdődik annak a három zászlóaljnak a telepítése, amelyekkel az UNAMSIL eléri tervezett 11 ezres létszámát. Két jordániai ejtőernyős századot már két napon belül átdobnak Sierra Leonéba, és e hónap végére a teljes zászlóaljat telepítik. A jövő hét elején kezdetét veszi egy indiai és egy bangladesi zászlóalj telepítése is. A csapatszállítást orosz, amerikai, kanadai és holland repülőgépek végzik.

A békefenntartók nem szállnak harcba a felkelőkkel, hanem a helyzet stabilizálására törekednek, hogy folytatódhasson a békefolyamat - jegyezte meg Eckhard, bár hozzátette, hogy a kéksisakosoknak joguk erőt alkalmazni önmaguk, valamint a Sierra Leone-i kormány és nép védelmében.

A káosz a nigériai vezetésű ütközőerő múlt heti kivonulása után uralkodott el a nyugat-afrikai országban. A felkelőket - akik a tavaly aláírt békemegállapodás értelmében osztoznának a kormánnyal a hatalomban - földühítették a lefegyverzésükre irányuló erőfeszítések, s ezért kezdték túszul ejteni a békefenntartókat.

Három brit és egy új-zélandi ENSZ-megfigyelőnek sikerült megszöknie a felkelők elől. Szombat este lopództak ki a kenyai kéksisakosok makeni bázisáról, és éjszakai gyaloglással keddre elérték a 64 kilométernyire lévő magburakai ENSZ-őrhelyet, ahova helikoptert küldtek értük.

Bill Clinton amerikai elnök bejelentette, hogy visszaküldi Nyugat-Afrikába különmegbízottját, Jesse Jackson tiszteletest. A fekete bőrű amerikai polgárjogi vezető az elmúlt években számos afrikai diplomáciai missziót vállalt, és részt vett a Sierra Leone-i békemegállapodás tető alá hozatalában is.

Annan gyorsan bevethető erő létrehozását szorgalmazta az UNAMSIL "harcképességgel" való fölvértezésére, és kérte a nyugat-afrikai országok közösségét (ECOWAS), hogy állítsa ki ennek az erőnek a derékhadát. Madeleine Albright amerikai külügyminiszter telefonon unszolta a nigériai elnököt ilyen erő létrehozására. Olusegun Obasanjo közben Kanadába érkezett ötnapos látogatásra.  • Tippek
  • Bankszámla