Bedühödtek a horvátok Šešelj miatt

2014.11.19. 16:07

Horvát európai parlamenti képviselők elítélő állásfoglalást várnak az Európai Parlamenttől Vojislav Šešelj levitézlett szerb radikális és háborús bűnös – pontosabban: hágai vádlott – halálos betegsége miatti ideiglenes szabadlábra helyezéseés azóta kifejtett uszító megnyilvánulásai miatt.

A horvát képviselők pártszínekre való tekintet nélkül felsorakoztak az EP-hez benyújtott határozattervezet mögött. A Belgrádban népünnepéllyel fogadott Šešelj Andrej Plenkovic konzervatív EP-képviselő szerint azért ér meg egy elítélő határozatot, mivel újra instabilitást hoz a térségbe.

Egyébként ha most azután kezd el emlékezetében kutani, hány háborús bűnös került rács mögé, vagy hány diktátor kullogott meghunyászkodva Hágába az Európai Parlament dörgedelmeit követően, akkor jól emlékszik: egy sem. Viszont a horvátok tényleg nem spórolhatják meg, hogy minden lehetséges fórumon fellépjenek, Ivo Josipovic horvát elnök például már korábban is levélben kérte számon Theodor Meronnál, a hágai Nemzetközi Törvényszék elnökénél a vastagbélrák miatti engedékenységet.

A kezdeményezésnek egy történelmi évforduló az ad különleges aktualitást: kedden tízezrek érkeztek a kelet-szlavóniai Vukovárra, hogy a város délszláv háborúban történt elfoglalásának 23. évfordulóján leróják kegyeletüket az áldozatok – elsősorban a vukovári kórház 261 lemészárolt betege, orvosa és ápolója - előtt. Ehhez képest Šešelj a szerb radikálisok honlapján a civilekkel és sebesültekkel szemben elképesztő bátor helytállást tanúsító harcoló szerb csetnikeknek gratulált a város „felszabadításáért”, majd újból hitet tett Nagy-Szerbia feltámadása mellett.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.