Magyar politikussal üvöltöztek az EP dán vitáján

2016.01.26. 12:37 Módosítva: 2016.01.26. 21:13
A belga miniszterelnök apja bedurvult az Európai Parlament emberi jogi bizottsági ülésén. A levezető elnök, Gál Kinga kapta a nyakába a szidalmakat.

Ordítozásba torkollt az Európai Parlament (EP) emberi jogi bizottságának hétfői ülése, ahol a dán kormány menekültekkel szembeni kemény intézkedéseit kérték számon két dán miniszteren.

Menekültektől vagyont elkobozni?

Az EP arra volt kíváncsi, hogy miért kobozzák el a dán hatóságok a menedékkérők értékeit 1300 eurós értékhatár felett. Inge Stojberg, migrációért felelős miniszter úgy vélte, hogy a (valamivel több, mint 400 ezer forintnak megfelelő) összeg tisztességes, és egyébként már az 1990-es évek óta lefoglalják az érkezők bizonyos értéktárgyait, ha a menedékkérők rendelkeznek megfelelő forrásokkal. A személyes tárgyakkal egyébként is kivételt tesznek, és a befolyó bevételekből az ellátás költségeit fedezik. Náluk az az alapelv, hogy aki el tudja tartani magát, az maga állja a költségeket. Most csak a dánokra is érvényes határt alkalmazzák.

Több képviselő mégsem értette, hogy milyen alapon terjesztik ki ugyanazt a plafont a menedékkérőkre, hiszen amíg a dánok dolgozhatnak, a menedékkérők nem. Azt is firtatták, hogy pontosan hogyan is használnák fel a lefoglalt értékeket.

A vagyonelkobzás mellett a koppenhágai kormánynak amiatt kellett magyarázkodnia, hogy miért tolnák ki három évre azt az időt, amely után a menedékkérőkhöz a családjaik is csatlakozhatnak. Ez csak az ideiglenes védelemben részesülőkre vonatkozik, és nemzetközi szinten is sokakat fogadtak be, ami anyagilag megterhelő volt, magyarázták dán részről.

Nem sok köze van hozzá az EU-nak

A dánok egyébként kivételt kaptak az uniós bel- és igazságügyi politikából, vagyis az európai menekültügyi szabályozásnak csak egy kis része kötik őket. Ettől függetlenül a nemzetközi kötelezettségeiket (mint például a genfi egyezményt) tiszteletben kell tartaniuk, mondta az Európai Bizottságtól Stephen Ryan osztályvezető-helyettes.

Botrány lett a vége

Az ülés végén Louis Michel liberális képviselő, a belga miniszterelnök édesapja, kiakadt, mert szerinte másfél óra alatt nem zajlott le valódi vita vagy párbeszéd a jelenlévő dán miniszterekkel, és a botrányos eseménnyel az EP megalázta magát. Egyáltalán nem volt elégedett a dánok válaszaival: úgy gondolta, hogy több kérdésre nem adtak választ, miközben uniós alapértékeket sértenek.

Az ülést levezető Gál Kingát, a szakbizottság alelnökét tette felelőssé, amiért szerinte nem akart rendes vitát folytatni a dán szabályokról. „Felháborít, hogy az Európai Parlament a nevét adja egy szimulált vitához. Elfogadhatatlan! Amit rendezett, az nem egy demokratikus vita!” – torkollta le a fideszes EP-képviselőt. „Gál képviselőasszony, értem, hogy önnek kínos ezt hallani. Önnek nem tetszik, hogy Magyarországról beszélünk, nem tetszik, hogy Lengyelországról beszélünk, és az sem, hogy ma Dániáról beszélünk, mert önnek ez kényelmetlen.”

„Nem én határozom meg az időkeretet, nem én állítom fel a napirendet!” – vágott vissza a magyar politikus, aki a liberálisok svéd koordinátorával próbálta rendre utasíttatni Louis Michelt, majd berekesztette a már vége felé járó ülést, és a parlamenti frakciók koordinátorai elé utalta az ügyet, akik a napirendről döntenek.

A dán Ekstra Bladet tudósított az eseményről, az ülés felfokozott hangulatú lezárásáról itt nézheti meg a videót.

Megszavazta a dán parlament a szigorításokat

Friss: Ellenzéki szociáldemokraták támogatásával megszavazta a dán parlament a menekültjogi törvény módosítását a kisebbségben kormányzó jobbközép kormány javaslatára – írta az MTI.

A módosítások bevallott célja, hogy Dánia kevésbé legyen vonzó a menedékjogért folyamodók számára. A törvény szerint

  • a hatóságok elkobozhatják a 10 ezer dán koronát (1340 eurót) meghaladó készpénzt és az ennél nagyobb értékű vagyontárgyakat, a menekültek ellátásának finanszírozására,
  • szigorítják a családegyesítés feltételeit,
  • rövidítik a tartózkodási engedélyek időtartamát.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Hírek