Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Uniós filmdíjat nyert a Toni Erdmann

2016.11.23. 13:23
Cannes-ban favorit volt, de nem nyert Arany Pálmát. Most az Európai Parlament filmdíját kapta meg, így minden uniós nyelvre lefordítják.

A német–osztrák–román koprodukcióban készült Toni Erdmann című film nyerte az Európai Parlament LUX filmdíját 2016-ban, jelentette be Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Strasbourgban szerdán. A film apa és lánya kapcsolatát tárja fel napjaink vállalati kultúrájában.

Martin Schulz gratulált a három döntősnek, beleértve a győztes film rendezőjét, Maren Adet és a stábját, és elmondta: „Szívből gratulálok a győztes film, a Toni Erdmann teljes stábjának. Ez a film, amely egy sötét komédia és egy vidám dráma kombinációja, bemutatja nekünk egy külföldön élő fiatal nő és apja bonyolult, gyengéd és időnként abszurd kapcsolatát. Megrendítően írja le, hogyan változnak a családi kapcsolatok, és befolyásolnak minket egy elöregedő és versenyképes társadalomban. Ez a film nem kínál könnyű választ, de, a vidámság hullámai között, arra ösztönöz minket, hogy keressük azt, amit védeni és ápolni kell.”

A Kulturális és Oktatási Szakbizottság olasz szocialista elnöke, Silvia Costa hozzátette: „az elmúlt tíz évben száz filmet népszerűsítettek a mozikban Európa-szerte a LUX-díjnak köszönhetően, amely hangot és szemet adott Európa történelmének. A díjjal sok független rendező és író érte el a nyilvánosságot más országokban is az EU 24 hivatalos nyelvére történő feliratozásnak köszönhetően”, és nő az európai mozi témáinak, érzékenységének, nyelvének gazdagsága. „Az európai filmművészeti elbeszélésbe befektetni kulcsfontosságú ahhoz, hogy felépítsük a kultúra Európáját, amelyben hiszünk.”

2016-ban Leyla Bouzid Felnyitom a szemem és Claude Barras Életem cukkiniként című filmje került még be a döntőbe. A nyertesről minden évben az európai parlamenti képviselők szavaznak.

A döntőbe jutott három alkotást az EU mind a 24 hivatalos nyelvére lefordítják és feliratozzák, amelynek költségeit az Európai Parlament állja. A győztes filmet a látás- és hallássérülteknek is elérhetővé teszi, és támogatást nyújt a nemzetközi népszerűsítéshez.

A három döntőst a szeptembertől decemberig tartó LUX-filmnapokon az EU mind a 28 tagállamában bemutatják. Magyarországon a filmnapokat november 16. és 18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezték meg. A fő cél az európai filmek forgalmának fokozása az egész EU-ban, az európai mozi sokszínűségének megosztása, és vita kezdeményezése a filmek által felvetett társadalmi kérdésekről.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.