Az EP plenáris ülése előtt Magyarország és a CEU

2015-05-05T085015Z 40157901 GF10000084464 RTRMADP 3 EUROPE-COMMI
2017.04.06. 13:37 Módosítva: 2017.04.06. 19:39
Április végére vitát tűztek ki Magyarországról az Európai Parlamentben.

Az Európai Parlament (EP) elnöke és frakcióvezetői csütörtök reggel tartottak egy szokásos értekezletet, és a következő plenáris ülésre, április 26-ára kitűztek egy vitát Magyarországról és a Közép-európai Egyetemről. Még nem érhető el hivatalosan, hogy milyen cím alatt fut majd a napirendi pont, és csak a felsőoktatási törvényről lesz szó, vagy a jogállamiság magyarországi állapotáról, ahogy korábban erre már volt példa.

Az EP politikai vezetése egyhangúlag döntött róla, hogy legyen magyar napirendi pont, tehát a Fidesz pártcsoportjának frakcióvezetője, a német Manfred Weber is támogatta, hogy a plénum elé vigyék az ügyet.

Friss: fölkerült az Európai Parlament honlapjára az április végi plenáris ülés napirendje. A téma „a magyar helyzet” lesz, és az EU ellenőrző testületének, az Európai Bizottságnak a nyilatkozata indítja majd a vitát. Közös állásfoglalásról nem szavaz a Parlament, csak megvitatják az ügyeket.

Juncker: a kérdőív írója saját magát minősíti

Az Európai Bizottság elnöke, a luxemburgi Jean-Claude Juncker egy csütörtöki sajtótájékoztatón beszélt Magyarországról. A CEU-törvényről és az „állítsuk meg Brüsszelt” konzultációról kérdezték, és azt válaszolta:

„Ami az egyetem bezárását illeti, azt a [biztosi] kollégium szerdán tárgyalja majd. Nem tetszik ez a döntés.”

„A kérdőívben, amit Orbán úr minden háztartásba eljuttatott, nincs szó az Európai Unió elhagyásáról. Arról van benne szó, hogy állítsuk meg Brüsszelt. Miután elolvastam a kérdőívet, szeretnék tájékozódni, hogy jobban megértsem Orbán úr szándékait. Mindenesetre,

ha valaki így beszél Brüsszelről azután, hogy aláírta a római nyilatkozatot, az többet mond el a kérdőív írójáról, mint az Európai Unió állapotáról.

Március 25-én Rómában az Európai Unió vezetői, a tagállamok államfői és kormányfői hitet tettek az európai integráció mellett, magasztalták az EU eddigi teljesítményét, és megerősítették, hogy továbbra is közösen képzelik el az országaik jövőjét az Európai Unió tagjaként.

Úgy tűnik, a Fidesz most nyomás alá került Brüsszelben és a Néppárton belül is: az európai parlamenti képviselő kollégáiknak levélben igyekeztek megmagyarázni a CEU-törvényt, miközben szerdán egy sajtótájékoztatón egy néppárti képviselő is kiállt a CEU mellett, akárcsak korábban Navracsics Tibor, az Európai Bizottság Fidesz-kormány által kijelölt magyar tagja, aki az oktatásért felel. Azóta két kollégája, a néppárti Carlos Moedas és a Bizottság kettes számú embere, az alapjogokért felelős szocialista Frans Timmermans is csatlakozott hozzá.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Bankszámla