Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb szintet lépett a kormány brüsszelezése

2017.09.22. 08:53
Hiába nemzetbiztonsági kockázat Soros György a kormány szerint, két nap alatt egy mukkot se szóltak róla az EU biztonságért felelős biztosának Budapesten. Sok értelme mondjuk nem lett volna, mert Julian King nem tud róla, hogy ő is az üzletember tenyeréből eszik. A belügyminiszter viszont egy olyan uniós szabály támogatásáról beszélt neki, amit korábban a kormány kért, ellenzett, megszavazott, majd megint ellenzett.

Meg kell törni a migráció összemosását a biztonsági kockázatokkal, jelentette ki az Európai Bizottság biztonságért felelős tagja. Julian King ezt azután mondta újságíróknak, hogy szeptember 20-21-én Budapesten egyeztetett a magyar kormány képviselőivel.

Bástya elvtársat már meg se akarják gyilkolni?

Hiába találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel, Takács Szabolcs és Kecsmár Krisztián államtitkárokkal, valamint a Parlament európai integrációs bizottságának tagjaival, a két nap alatt senki sem vetette fel neki Magyarország legégetőbb nemzetbiztonsági veszélyét. Természetesen Soros Györgyről George Sorosról van szó, akinek a tenyeréből eszik az Európai Bizottság. Hiszen azok szétosztását is a Soros-terv részeként erőltetik, akik szinte biztosan menedékstátuszt kaphatnak. A furfangos milliárdos ugyan épp a kötelező kvótázás ellenzéséről írt, de a magyar kormány nem hagyta magát átverni efféle ócska trükkökkel, és észrevette, amit 27 másik tagállam vezetése nem.

Valószínűleg az uniós kilépésre készülő britek biztosát kihagyták a kollégái a buliból. Más magyarázat nem lehet rá, hogy nem tudott róla, valójában mindannyiukat a kezéből táplálja a magyar üzletember. Animgifre illő volt a reakció, amit a 444 kérdésére adott: először megdöbbenve tárta szét a kezét, aztán nevetni kezdett. Nem találkozott Soros Györggyel, de arra nem tudott válaszolni, vajon ismer-e valakit, aki ismeri őt.

Arra, hogy – a magyar kormányhoz hasonlóan – lát-e veszélyt a kvótában, elmondta, amit már mi is számtalanszor leírtunk: az átvétel előtt mindenkit ellenőrizhet a fogadó ország, és ha kockázatot lát, megtagadhatja az áthelyezést. Emellett az uniós rendőri ügynökség és a közös határőrség segítségével megerősítették a külső határok védelmét. Julian King megdicsérte, hogy utóbbi szervhez Magyarország is példásan hozzájárult, Még ha bizonyos ügyekben „élénk is a párbeszéd” a kormány és az Európai Bizottság között,

a munka, amit például a repülők utasadatainak megosztásánál végez, „példaként és bátorításként kellene, hogy szolgáljon másoknak”.

Julian King a légiutas-információkat kezelő központban is járt. Erre a célra ötmillió euró (több mint másfél milliárd forint) támogatást kaptunk, és további kétmilliót hívhatunk le.

„Nem vagyok naiv”, a terroristák tényleg kihasználtak migrációs útvonalakat, de nem azt jelenti, hogy a valódi okkal menedéket kérők biztonsági kockázatot jelentenének. Ha őket nem kezeljük külön a terroristáktól, az Iszlám Állam munkáját végezzük el helyettük: a szervezet propagandájának épp az az egyik eszköze, hogy a civilizációk összecsapása zajlik, ezt használják arra, hogy radikalizálják vele a fiatalokat az EU-ban. Ezzel úgy is szeretnék harcolni, hogy nem adok nekik túl könnyű alapanyagot, mondta a biztos.

Óceánia mindig is Eurázsiával háborúzott

Julian King Pintér Sándorral beszélt arról a szabályról, ami az egyik legszebb látlelete a kormányzati brüsszelezésnek. Megpróbáljuk röviden össszefoglalni, hány 180 fokos váltást és hazugságot sikerült a kormánynak egyetlen uniós jogszabályhoz köríteni.

  1. A tagországok állam- és kormányfői, köztük Orbán Viktor egyhangúlag kérték, hogy rendszerszerűen mindenkit ellenőrizzenek, ha ki- vagy belép a külső schengeni határon. Az Európai Bizottság tiszteletben tartotta a kérést: beadta a javaslatot, aminek az elfogadásáról lepacsizott a két uniós döntéshozó, az Európai Parlament és a tagállami miniszterek tanácsa. Tehát eddig legalább egyszer igent mondott rá a magyar kormány, sőt: nem más, mint a miniszterelnök. Utána az Európai Parlament – a fideszesek igenjével – hivatalosan is rábólintott. Szóval papíron támogatjuk.
  2. A magyar kormány ezután kommunikációs össztűzbe kezdett „Brüsszel újabb bürokratikus és értelmetlen intézkedése ellen”. (A kormány korábban ügyelt rá, hogy legalább a tagállamokat képviselő uniós intézményeket ne brüsszelezze le, de mostanában már erre se figyelve támadja az EU-t.) Szóban mégse támogatjuk.
  3. Lázár János megmagyarázta: közben beépítettek egy kivételt, amivel felfüggeszthetik az intézkedést, ha nagy torlódást okoz a határon. Ez könnyen ellenőrizhető hazugság volt, mert az eredeti bizottsági javaslat is tartalmazta a kiskaput. Utána a kormány meg is szavazta a javaslatot az EU miniszteri tanácsában. Hivatalosan mégis támogatjuk.
  4. Aztán jött Németh Szilárd Fidesz-alelnök, aki megint brüsszelezett és bürokráciázott. A szabályt tényleg nehéz volt betartani: az áprilisi bevezetés után Horvátország az első lendülettel kényszerült kihasználni a felfüggesztés lehetőségét. Hamarosan Szlovénia és Magyarország is ideiglenes kivételt kért. Kontrát Károly államtikár és Bakondi György kormánybiztos természetesen ismét feltette a brüsszelezős-vegzálós lemezt. Szóban mégse támogatjuk.

Már nem vegzáltatnának minket Románia határán

Julian King elmondta, hogy nemrég Romániába ment, hogy megnézze, mi ott a helyzet. Szerinte az ország kész rá, hogy belépjen a schengeni övezetbe, azaz ne ellenőrizzenek mindenkit a Magyarországgal közös határán. Emlékeztetett arra is, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök is javasolta, hogy azonnal engedjék be Romániát a schengeni térségbe.

Az Európai Bizottság már korábban is javasolta a lépést, de a végső szót a tagállamoknak kell kimondania egyhangúlag. Ezt néhányan, főleg Hollandia egy uniós korrupcióellenes mechanizmusra hivatkozva nem engedik, pedig elvileg semmi kapcsolat nincs a két dolog között.

Ezek után vajon mit mondott most a szabályról Pintér Sándor Julian Kingnek?

„A belügyminiszter világosan és egyértelműen azt mondta, hogy támogatja.”

A biztos megjegyezte, hogy tavaly már a szúrópróbaszerű ellenőrzések is több tízezer találatot dobtak fel, azaz a rendszernek van értelme. Elismerte, hogy – főleg nyáron – voltak gondok az új szabályból, de szerinte lett volna idő felkészülni. Mindenesetre épp az ilyen problémákra építették be a felfüggesztés lehetőségét. Közösen kell dolgozni azon, hogy jövő nyárra hatékonyan működjön a rendszer. A biztos nem tért ki rá, de ezt az EU pénzzel is támogatja.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.