Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Weidenholzer a Fidesz kizárására szólította fel az Európai Néppártot

2018.05.30. 14:08

Támadást jelent az európai uniós értékek ellen a magyar kormány kedden benyújtott Stop Soros törvényjavaslat - közölte az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának alelnöke, Josef Weidenholzer és egyúttal a Fidesz kizárására szólította fel az Európai Néppártot (EPP).

Mint közleményében írta, az új törvények értelmében börtönbe zárhatnák azokat, akik azon dolgoznak, hogy Magyarország betartsa alapvető emberi jogi kötelezettségeit. Ez nem egy távoli diktatúrában történik, hanem az Európai Unió szívében, egy olyan kormány alatt, amely tagja az állítólagosan Európa-párti EPP-nek.

Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek cselekednie kell, ki kell dobnia Orbán Viktort és a Fideszt. Amíg ezt nem teszik meg, ők is cinkosnak számítanak a Magyarországon végbemenő szemérmetlen autoriter elmozdulásban.

Weidenholzer undorítónak nevezte, hogy a kormány büntetőjogi szankciókkal fenyegeti azokat, akik kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket segítenek. Az osztrák szociáldemokrata politikus szerint a Stop Soros Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a civil szféra elleni törvényének mintáját követi, szembemegy az európai értékekkel, és nincs helye az Európai Unióban.

Mint ismert, a magyar kormány kedden nyújtotta be a Stop Soros törvénycsomagot a parlamentnek, ami a korábbi tervekhez képest számos enyhítést tartalmazott - leszámítva a civilek bebörtönzésének lehetőségét, ami új elemként jelent meg. A törvénytervezet hangos nemzetközi kritikákat váltott ki, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala a tervezet visszavonására szólította fel a kormányt.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.