Orbán elnézést kért a néppárti ellenfeleitől

D MTI20180911015
2019.03.14. 11:51 Módosítva: 2019.03.14. 12:52
De a politikai álláspontját fenntartja, írta a néppárti vezetőknek. Azt kérte, gondolják meg, tényleg ki akarják-e zárni a Fideszt. A két belga párt már reagált is: semmin nem változtat Orbán levele.

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből – írta a Reuters értesülései alapján az MTI csütörtökön. Írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér „a támadó nyelvezetért”, de fenntartja politikai álláspontját.

A belga De Standaard című újság le is hozta a levelet, amelyet a kormányfő a flamand kereszténydemokrata párt (CD&V) vezetőjének címzett. Orbán Viktor azt írja benne:

„Nem titok, hogy komoly nézeteltérések vannak a Fidesz és a CD&V között a migráció ügyében, a keresztény kultúra és Európa jövőjének védelmében. Az sem titok, hogy nem kívánjuk megváltoztatni a pozíciónkat ezekben az ügyekben. Mégis, nem tartom észszerűnek, hogy effajta nézeteltéréseket úgy oldjunk meg, hogy kizárunk egy pártot a politikai családunkból. Ezért tisztelettel azt szeretném kérni, hogy vizsgálja felül a kizárásra vonatkozó javaslatát.”

„Ugyanakkor, Daul elnök úr és Weber frakcióvezető úr tiltakoztak az ellen, hogy „hasznos idiótáknak” neveztem a kizárásunkat kezdeményező pártokat – folytatja a miniszterelnök. – Ez valójában egy idézet Lenintől, amellyel bizonyos politikai döntéseket szándékoztam kritizálni, nem pedig egyes politikusokat.”

Majd azzal fejezi be a levelet: „Ezúttal szeretnék elnézést kérni, ha személyesen sértőnek találta a megjegyzésemet.”

A belga pártok nem hatódtak meg

„Ha valaki bocsánatot kér tőlem, elfogadom a bocsánatkérést. De az egész vita egyáltalán nem arról szólt, hogy én megsértve érzem-e magam – reagált a belga lapnak Wouter Beke, a CD&V elnöke. – Nem volt túl tiszteletteljes [Orbán megjegyzése], de ezt tudom kezelni. A vita már régóta azoknak alapértékeknek a tiszteletben tartásáról szól, amelyeket fontosnak tartunk Európában, mint például a sajtó szabadsága, a hatalmi ágak szétválasztása, és a szolidaritás Európában. És a külső határaink közös védelméről, amit Orbán akadályoz.”

Wouter Beke szerint ebben az alapvető, értékekről szóló vitában Orbán nem változtatta meg a hozzáállását.

A CD&V ezért fenntartja, hogy Orbánnak és Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban.

A másik belga kereszténydemokrata párt, a francia nyelvű közösség Humanista Demokratikus Centruma (cdH) az EUrologusnak megerősítette, hogy megkapták a levelet. „Valóban kaptunk egy levelet Orbán miniszterelnök úr nézőpontjával, de ez semmiben nem változtatja meg az álláspontunkat” – válaszolta megkeresésünkre a cdH szóvivője.

A két érintett svéd párt, a Kereszténydemokraták és a Mérsékeltek nem kaptak még levelet csütörtökön délelőtt, amikor kerestük őket.

A politikából viszont nem enged a Fidesz

A Fidesz vezetői az utóbbi napokban többször határozottan leszögezték, hogy alapvető politikai kérdésekben a Néppárttal kialakult vita során nem tesznek engedményt. Legutóbbi, a Magyar Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor arról beszélt: a keresztény kultúra megvédése és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el, „minden másról lehet beszélgetni”. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kedden azt nyilatkozta: Orbán Viktor kész bocsánatot kérni, ha és amennyiben megsértett valakit azzal a Néppártban, hogy korábban „hasznos idiótáknak” nevezte a Fidesz kizárását szorgalmazó pártokat.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette a levelek hitelességét, és a Reuters azon értesülését is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.

A Néppárt még nem tudja, hogyan kezelje a helyzetet

Az Európai Néppárt politikai közgyűlése jövő szerdán dönthet róla, hogy benntartsák a Fideszt az Európai Néppártban, felfüggesszék a tagságát, vagy kizárják a pártcsaládból. A Néppárt vezetőségében nincs egyetértés: az elnök Joseph Daul szeretne szavazást tartani a felfüggesztésről vagy kizárásról, a frakcióvezető Manfred Weber óvatosabban járna el, és egyelőre ellenőrzés alá vonná a Fideszt.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Tippek
  • Hírek