Ursula von der Leyen bukását is okozhatja egy vizsgálat

2024.06.07. 06:17
Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, átláthatóságért és jogállamiságért felelős uniós biztos közölte, hogy az Európai Unió vizsgálja a médiaszabadság helyzetét Olaszországban. Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét újabb jogállamisági aggályok aggaszthatják, miközben Olaszország támogatását várja második elnöki ciklusához.

Az Európai Bizottság szorosan figyelemmel kíséri az olaszországi médiaszabadsággal kapcsolatos „negatív tendenciákat”, hasonlóan azokhoz, amelyeket korábban olyan országokban is jelzett, mint Szlovákia – közölte kedden Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, átláthatóságért és jogállamiságért felelős uniós biztos.

„Konkrétan az olaszországi média helyzetét illetően, de máshol, Szlovákiában és néhány más államban is figyelemmel kísérjük a különböző negatív tendenciákat” – mondta Vera Jourová az újságírókkal tartott brüsszeli tájékoztatón.

Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője a cikk megjelenése után a Politicóval megosztott nyilatkozatában úgy fogalmazott,

az alelnök szavainak értelmezése ebben a cikkben túl messzire megy. Nem arról van szó, hogy bármelyik országot kiemelnénk. Az olaszországi helyzetet ugyanúgy figyelemmel kísérjük, mint az összes uniós tagállamban az éves jogállamisági jelentés keretében. Erre utalt Jourová alelnök.

A cseh bizottsági tisztviselő kedden azt is fájlalta, hogy egy nemrég elfogadott uniós médiatörvény, az európai médiaszabadságról szóló törvény, amelynek célja a szerkesztőségek védelme a politikai befolyástól, még nem lépett hatályba. „Ha ez végrehajtható lenne, akkor talán gátként lehetne használni a média elleni támadásokhoz a tulajdonosok és az állam részéről” – mondta.

A törvényt 2025 augusztusában kezdik el teljeskörűen alkalmazni.

Ursula von der Leyen számít Melonira

A megjegyzés árthat Ursula von der Leyen bizottsági elnök azon törekvéseinek, hogy a jobboldali olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni támogatását elnyerje a második ciklusra. Von der Leyen Melonit „jogállamiság-pártinak” nevezte.

Olaszország miniszterelnöke az EP-választásokon az általa vezetett Olaszország Fivérei párt színeiben indul. A választások után von der Leyennek 361 európai parlamenti képviselő támogatására van szüksége ahhoz, hogy a bizottság elnöki tisztségének második ciklusát is betölthesse.

Az eredményektől függően arra kényszerülhet, hogy saját jobbközép Európai Néppártján, valamint a 2019-ben őt támogató szocialista és liberális frakciókon túlra tekintsen. Ursula von der Leyen közeledése Giorgia Melonihoz meglepte a potenciális közép- és baloldali partnereket, akik attól tartanak, hogy az olasz politikus túl szélsőséges.

Vera Jourová nem kívánta kommentálni von der Leyen Meloni felé tett ajánlatát. Hozzászólásaival azonban Olaszországot Szlovákia mellé helyezte a médiaszabadság kérdésében, ahol Robert Fico kormánya fokozta a sajtó elleni támadásokat.

Romlott a médiaszabadság helyzete, nőtt a kormány befolyása

A sajtószervezetek arra figyelmeztettek, hogy a kormány beavatkozása és az újságírók elleni perek száma nőtt Olaszországban, mióta Giorgia Meloni 2022-ben az Olaszország Fivérei párttal hatalomra került. Az olasz állami műsorszolgáltató, a RAI újságírói májusban sztrájkba léptek, hogy megvédjék magukat attól a kísérlettől, hogy „a RAI-t a kormány szócsövévé tegyék”.

A Meloni-kormányt a rágalmazási perek miatt is bírálták, ami Olaszországban akár hat év börtönnel is büntethető, ami Szlovákia után a legszigorúbb ilyen jellegű büntetés az EU-ban.

Tavaly az ország alkotmánybírósága elrendelte a rágalmazási törvény reformját, hogy megszűnjön az újságírók kriminalizálása, miután a bizottság 2022-ben ajánlást tett a jogállamiságról szóló jelentésében.

Áprilisban azonban Giorgia Meloni kormánya elhalasztotta a törvény parlamenti vitáját. Sajtószervezetek és nonprofit szervezetek a médiaszabadság példátlan visszalépésére figyelmeztetnek. Olaszország nemrég öt helyet visszaesve a 46. helyre került a Riporterek határok nélkül (RSF) legutóbbi sajtószabadság-indexében.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.