IDEA Intézet: A Tisza Párt jelentősen lemaradva a második a kormánypártok után

2024.06.05. 15:20
Az IDEA Intézet május végén végzett felmérése szerint a választási kampány hajrájára fordulva a Fidesz–KDNP támogatottsága határozottan növekedett, és a Tisza Párt szavazótábora is tovább bővült. E két párton, továbbá a DK, az MSZP és a Párbeszéd szövetségén kívül csak a Mi Hazánk érte volna el az 5 százalékos szintet, ha május legvégén került volna sor az európai parlamenti választásra.

„Az IDEA Intézet eredményei azt mutatják, hogy a Fidesz–KDNP háborús tematikára építő kampányüzenetei elérték és hatékonyan mozgósították a kormányzópárt szavazói bázisát. A párt támogatottsága a biztos szavazók körében ugyan messze nem érte el az 50 százalékot egy héttel az EP-választás előtt, de a 40 százalékos szintet jelentős mértékben meghaladta (44 százalék). Május végén a teljes népességen belül 31 százalék volt a Fidesz–KDNP szavazóinak aránya” – olvasható az IDEA Intézet elemzésében.

Mint írták, a Tisza Párt támogatottsága 18 százalékra nőtt a felnőtt népesség körében, Magyar Péter pártja a szavazatok 26 százalékára számíthatott volna egy május végi EP-választáson. A DK–MSZP–Párbeszéd közös listája pedig a szavazatok 12 százalékát szerezte volna meg.

Emellett még a Mi Hazánk ért volna el olyan eredményt, ami a mandátumszerzéshez nagy valószínűséggel mindenképpen szükséges lehet: a párt szavazóinak aránya a teljes népességben 4, a biztos szavazók körében pedig 5 százalék.

A Momentum és az MKKP számára nagy a tét

Az eredmények azt mutatják, hogy a választási kampány legvége a Momentum és az MKKP számára különösen nagy téttel bírhat, hiszen e pártok május végén éppen nem tudtak volna képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe: mindkét párt a szavazatok 4 százalékát szerezte volna meg május végén.

Mint írtuk, a Závecz Research is publikált kedden egy friss közvélemény-kutatást, eszerint is a Fidesz–KDNP vezette a pártok EP-listaversenyét május végén. Ugyanakkor a Tisza Pártot minden korábbinál erősebbre mérték. Eredményeik szerint a Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 2-2 százalékos táborral rendelkezik. A teljes népességen belül a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor Párt és a Jobbik 1-1 százalékon állt május végén, június elején. 

Adatfelvételi információ

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2024. május 20. és május 29. között vette fel online kitölthető kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére iskolai végzettség, életkor, nem, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és közösségioldal-felhasználási szokások kontrollálásra kerültek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

A korábbi felmérések szerint így alakulhat a mandátumok sorsa 

Az utóbbi napokban hírt adtunk több másik felmérésről is, amelyek közt volt némi eltérés a várható mandátumokkal kapcsolatban.

  • Az Euractiv hírportál Europe Elects nevű mandátumbecslése – egy korrekció után – azt vetítette előre, hogy csak a Fidesz, a Tisza és a baloldali koalíció kerül be az EP-be. Ők 11 fideszes, 6 tiszás, és 4 DK–MSZP–Párbeszéd-mandátumra számítanak. (Érdekesség, hogy a Mi Hazánkat ők is bejutásra esélyesnek vélték, de a Momentumot nem. Viszont hasonlóképp tüntették fel a Kétfarkú Kutyákat is.) 
  • Öt magyarországi kutatóintézet közös becsléséből az látszott, hogy öt párt juthat be az EP-be. Ezek az intézetek szintén a Mi Hazánkat és a Kétfarkú Kutyákat látták a bejutási küszöb közelében.
  • A Medián friss felmérésében szintén arról írtak, hogy a Fidesz és a Tisza Párt is erősödött, míg a DK–MSZP–Párbeszéd-lista támogatottsága csökkent, bár még így is biztos helye van az Európai Parlamentben. Ők a Momentumot és a Mi Hazánkot tüntették fel a bejutási küszöb felett, 6 és 5 százalékon (a Kétfarkú Kutyákat 4 százalékra mérték). 

Az Index műsorában, a Kibeszélőben nemrég Vasali Zoltán politológussal és Ember Zoltán Leventével, az Iránytű Intézet elemzőjével készítettünk politikai helyzetértékelést az önkormányzati és az európai parlamenti választások előtti utolsó napokról.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.