A képviselők hiányolják az Unió klímaváltozási stratégiáját

2011.11.08. 18:00

Hétfőn az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagjai Connie Hedegaard klímaügyi biztossal vitatták meg az ENSZ decemberben esedékes Klímaváltozási Konferenciájára kialakítandó uniós álláspontot – adja hírül az EP honlapja. A világszervezet 17. klímakonferenciájára november 28. és december 9. között kerül sor a dél-afrikai Durbanban, melyen a világ kormányai mellett az Európai Parlament is képviselteti magát.

A képviselők azonban elégedetlenek voltak a klímaváltozás elleni fellépés terén mutatott eddig uniós teljesítménnyel. Felrótták a biztosnak, hogy az EU még mindig adós a klímaváltozás konkrét kezeléséről szóló állásponttal, pedig klímakonferencián már illene kézzelfogható javaslatokkal előállni. Connie Hedegaard azzal védekezett, hogy a konferencia lehetőséget nyújt az előrelépésre a klímaváltozás kezelésében, de nem számít végcélnak. Azt elismerte, hogy az Uniónak egyértelmű tervet és a megvalósításhoz kapcsolódó menetrendet kell készítenie, de azt is leszögezte, hogy az EU egyedül nem tudja megoldani a klímaváltozás problémáját, ahhoz globális megállapodásra van szükség. Connie Hedegaard leszögezte: az Európai Bizottság álláspontja szerint egyszerre kell szem előtt tartani a környezetvédelmi és gazdasági célokat.

A kitérő válasszal azonban a képviselők nem voltak túlságosan megelégedve. „Kíváncsian várom, hogy mit mond majd az EU” - mondta a vitában szarkasztikusan a szakbizottság elnöke, Joe Leinen, aki a parlamenti delegációt is vezetni fogja majd a durbani konferencián.

A Parlament környezetvédelmi szakbizottsága október 26-án fogadta el azt az állásfoglalás-tervezetet, amely szerint az EU-nak egyhangúlag támogatnia kell a 2012 végén lejáró, az üvegházhatású gázok csökkentéséről szóló Kiotói Jegyzőkönyv meghosszabbítását. A bizottsági állásfoglalás elfogadásáról novemberben szavaz majd a Parlament plenáris ülése, de a szakbizottság ezen túlmenően azt is szeretné, ha az EU a Kiotói Jegyzőkönyvben foglaltaknál bátrabb célokat fogalmazna meg, és önként vállalná, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.