Kaká és Juninho az EU csapatában

2014.06.16. 09:21
Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso indította el azt az új kampányt, amelynek célja, hogy a futball-világbajnokság idején felhívják a figyelmet a kiskorúak szexuális kizsákmányolására Brazíliában.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso indította el azt az új kampányt, amelynek célja, hogy a futball-világbajnokság idején felhívják a figyelmet a kiskorúak szexuális kizsákmányolására Brazíliában.

Kaká és Juninho besegít

A világhírű brazil focisták – például Kaká és Juninho Pernambucano – támogatásával, a „Ne nézz félre!” (illetve portugálul „Não Desvie o Olhar”) jelszó jegyében indítandó kampány a 2014-es futball-világbajnokság brazil és külföldi közönségének szól, az ő figyelmüket kívánja felhívni arra, hogy a szexuális kizsákmányolás bűncselekmény.

A projekt során szemináriumokat tartanak a közszféra vetető tisztségviselőinek, a mérkőzéseknek otthont adó egyes városokban pedig vitákat rendeznek e témáról, valamint növelik a szexuális kizsákmányolás elleni küzdelemre és az áldozatok jogairól szóló felvilágosításra fordított támogatást.

A kampány kiterjed a „Call 100” segélyvonal széles körű megismertetésére. A segélyvonal lehetővé teszi, hogy bárki, aki kiskorú szexuális kizsákmányolásának tanújává válik, bejelentést tehessen erről.

Az olimpia alatt is

Andris Piebalgs, fejlesztési biztos elmondta: „Brazília az elmúlt 10 évben hihetetlen fejlődésen ment keresztül; mintegy 40 millió ember emelkedett ki a szegénységből. A társadalom egyes csoportjai azonban még mindig nem élvezhetik az általunk alapvetőnek tartott emberi jogokat. Az Unió e helyzet orvoslására szolgáló fontos projekteken dolgozik a világbajnokságnak otthont adó 12 városban; például támogatja a riói favelákban élő fiatalok jogait, a cuiabai őslakos közösség helyzetének erősítését, illetve São Paulo legszegényebb munkavállalóinak védelmét.”

Az Unió brazíliai küldöttsége által, a „Ne nézz félre!” jelszó jegyében szervezett nemzetközi kampány több mint 15 országba fog eljutni az ECPAT (a gyermekprostitúció, -pornográfia megszüntetéséért küzdő szervezet) hálózatának közreműködésével. A világbajnokságnak otthont adó 12 város polgármesterei is felkarolták a kampányt, azzal a céllal, hogy a 2014-es világbajnokság és más nagyszabású események – például az ugyancsak Brazíliában megrendezésre kerülő 2016. évi olimpiai játékok – során tovább javítsák a gyermekek és a fiatalok védelmét.

A részletekről itt olvashat bővebben.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.