Európát nem fenyegeti az ebola

2014.09.08. 09:50
Az EU-nak morális kötelessége segíteni az ebolajárvány megfékezésében az érintett országoknak, mondta Tonio Borg egészségügyi európai biztos. Minél hatékonyabban sikerül megfékezni a betegség terjedését, annál kisebb valószínűséggel éri el Európát”, hangsúlyozta. A vitában felszólaló képviselők egyetértettek abban, hogy több segítségre van szükség, de szóltak a finanszírozási nehézségekről is.

„Továbbra is kicsi az esélye, hogy az ebola Európát is elérje” – mondta Tonio Borg európai biztos az EP sajtóirodája szerint. Ennek oka a fertőzés típusa, az, hogy Európában jobbak a higiénikus normák és az uniós országok felkészülten tudják kezelni az esetlegesen felmerülő eseteket. Az EU felkészült, de résen kell lenni – tette hozzá a biztos a környezetvédelmi és közegészségügyi szakbizottság ülésén.

Oxfordban védőoltással kísérleteznek

Fontos, hogy segítsünk az érintett országoknak, különben egy óriási katasztrófával nézünk szembe, fogalmazott Peter Liese német, néppárti képviselő. „Európának segítenie kell, és ehhez pénzre van szükség” – fogalmazott Matthias Groote. aki kíváncsi volt arra is, hogy az EU miként találja majd meg a megfelelő forrásokat.

Borg arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság a várakozások szerint megnöveli a humanitárius segítségre fordítható pénzügyi támogatást. Az EU 11,9 millió eurót különített el 2014 márciusa óta a járvány megfékezésére, és szakemberekkel és felszerelésekkel is segített.

Néhány képviselő a kereskedelmi szempontból nem megtérülő kutatások támogatásáról is beszélt. Szóba került, hogy jelenleg az oxfordi egyetemen dolgoznak az ebola elleni védőoltás kifejlesztésén, amelyeket hamarosan embereken is kipróbálnak.

Catherine Bearder emlékeztetett arra, hogy ez a kutatás uniós támogatással valósul meg. Tonio Borg hangsúlyozta azt is, hogy a repülési tilalom súlyosbíthatja a problémát, mivel a humanitárius segítség és a szakemberek így nem jutnak el az érintett területekre.

Ezen a térképen követhető, hogy mely országokba indulnak közvetlen járatok az ebolával fertőzött országokból.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.