Egy év alatt 2,1 millió új fertőzött

2014.12.01. 21:33
Fordulóponthoz érkezett az AIDS elleni harc, a járvány végső legyőzése azonban még nagyon messze van a legnagyobb kampánycsoport, a ONE szerint. Oroszországban az AIDS-helyzet drámai – közölte hétfőn a kór ellen küzdő orosz szervezet vezetője.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) közép-ázsiai országokkal kibővített európai régiójának 53 tagállamában még nem sikerült a Millenniumi Fejlesztési Célokban is kitűzött célokat elérni – olvasható Pusztai Zsófiának, a WHO magyarországi irodavezetőjének MTI-hez eljuttatott közleményében.

Közép-Európában mérték az új HIV-fertőzöttek számának legmagasabb, 175 százalékos emelkedését. Bár a késői diagnózisok aránya a régióban csökkent, az esetek 49 százalékában még mindig későn diagnosztizálják a vírust, ezért a célzott szűrőprogramok kiterjesztésére és hatékony felvilágosító kampányokra van szükség – olvasható a közleményben. A magyarországi AIDS elleni küzdelmet a korábban elkészült HIV/AIDS szakpolitikai program mihamarabbi elfogadása segítené Pusztai Zsófia szerint.

Oroszország: napi 200

A hivatalos adatok szerint drámaian emelkedik Oroszországban a HIV-fertőzöttek száma, naponta több mint 200 új fertőzést diagnosztizálnak, 2015 végéig a szakértők egymillió regisztrált HIV-fertőzöttel számolnak – jelentették be moszkvai orvosok hétfőn. Adataik alapján jelenleg 860 ezer regisztrált HIV-fertőzött él az országban, számuk évente tíz százalékkal emelkedhet tovább. A be nem jelentett esetekkel együtt a szám ennél sokkal magasabb lehet.

Az AIDS-járvány több mint 30 éve kezdődött, becslések szerint 40 millió lehet a betegség áldozatainak száma. Az ENSZ AIDS-ellenes szervezete, az UNAIDS adatai szerint idén júniusban mintegy 13,6 millióan jutottak hozzá az AIDS-gyógyszerekhez. Ez a szám látványos javulást jelent 2010 óta: ötmillióval többen kapnak kezelést.

December elseje az AIDS elleni küzdelem világnapja – posztolta az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája. Bár az új HIV-fertőzések száma 2001-hez képest 38 százalékkal csökkent a világon, így is 2,1 millióan fertőződtek meg a vírussal 2013-ban. A becslések szerint 2013 végén 2,3 millióan HIV-fertőzött élt Nyugat- és Közép-Európában, valamint Észak-Amerikában.

10626170 871158566261571 3952415423531413556 o
Fotó: Európai Parlament Tájékoztatási Irodája

A térség összes fertőzöttjének több mint fele (56%) az Egyesült Államokban él, a sorban Franciaország (8%) Spanyolország (6%), az Egyesült Királyság (5%) és Olaszország (5%) következik – írta az EP.

Magyarország: halálos első félév

Idén már az első félévben többen haltak meg AIDS-ben, mint tavaly egész évben, írta a magyar helyzetről közleményében a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete.

Az EPINFO által közölt statisztikák szerint

  • az év első felében 142 HIV-fertőzött személyt regisztráltak, 2013-ban összesen 240-et   
  • az év első felében 24 új AIDS–beteget diagnosztizáltak
  • az év első felében már 7-en haltak meg, annyian, mint 2013-ban.

További részletek: Az első félévben többen haltak meg AIDS-ben, mint tavaly egész évben

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.