Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Kevesebb cukor kell, a babák így is elég édesek

2016.01.28. 21:04
Megvétózta az Európai Parlament az Európai Bizottság bébiételek összetételére vonatkozó javaslatát a januári plenáris ülésen, mert az túl magas cukortartalmat engedélyezett. Keith Taylor (zöldpárti, brit) jelentéstevő sürgeti, hogy a Bizottság álljon elő egy új javaslattal, amelyben drasztikusan csökkenti a bébiételek cukortartalmát. A politikus kiemelte: „Az elhízás a legnagyobb egészségügyi probléma, amellyel a 21. században szembe kell néznünk, ki akarná, hogy a gyerekek édesszájúak legyenek?”. Az EP-képviselővel az Európai Parlament sajtóirodája készített interjút.

A januári plenáris ülésen az EP-képviselők megvétózták a Bizottság bébiételek összetételére vonatkozó javaslatát, indoklásként pedig elmondták, hogy nem akarnak hozzájárulni a gyermekkori elhízás növeléséhez. Pontosan mit jelent ez?

A Bizottság javaslata szerint 30% maradt volna a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek cukortartalma. Ez ellentétben áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által egészségesnek ítélt 5%-nál, illetve a 10%-os küszöbnél. Ezért egyértelmű, hogy az EP-képviselők éltek a lehetőséggel és nemet mondtak az Európai Bizottságnak, mondván: „Kevesebb cukor kell, a babák így is elég édesek”. Az elhízás a legnagyobb egészségügyi probléma, amellyel a 21. században szembe kell néznünk, ki akarná, hogy a gyerekek édesszájúak legyenek?

Mi a következő lépés, most, hogy újra a Bizottságnál a labda?

A Bizottságnak új javaslattal kell előállnia, amely jobban tükrözi a Parlament állásfoglalását. Egyszerű, adalékoktól mentes bébiételeket szeretnénk, ez minden. Reménykedem benne, hogy komolyan veszik a Parlament álláspontját, mert az EP-képviselők nagyon alaposan megvizsgálják a következő javaslatot, és ha kell, ismét visszautasítják. Nagy többségünk úgy véli, hogy csökkenteni kell a cukortartalmat, ezért vétóztuk meg a mostani szöveget.

A Parlament állásfoglalása úgy fogalmaz: „ a nem megfelelő táplálkozás világszerte a betegségek és az elhalálozás messze legfontosabb kiváltó oka ”. Mit tehet az EU a probléma megoldásáért?

A környezetvédelmi szakbizottságban egy olyan, a közlekedési lámpák jelzéseihez hasonló címkézési rendszeren dolgoztunk, ahol azokat az ételeket jelöltük volna meg, amelyeknek magas a cukor-, só- vagy zsírtartalma. Sajnos a gyártók ellenzik a rendszert, ezért nem tudtuk keresztül vinni a Parlamenten.

Átláthatóbbnak kell lennie, hogy milyen anyagokat tartalmaz az étel, amit megeszünk manapság. „Az vagy, amit megeszel”, tartja a mondás és a Parlamentnek kiemelt szerepe van abban, hogy tegyen a fenntartható, egészséges táplálkozásért. A felesleges cukrot, sót és zsírt tartalmazó ételek a felnőttek számára is egészségtelenek, nem csak a gyermekeknek, ezért tovább folytatjuk a munkát, hogy a csomagolt ételeket vásárlók minél több információhoz jussanak.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.