Emőke
-4 °C
9 °C

Strasbourgban történt: lengyel vita, kölcsönös védelmi záradék, geo-blocking

2016.01.23. 09:27
Élénk vita zajlott a keddi plenáris ülésen a lengyelországi helyzetről Beata Szydło miniszterelnökkel, aki hangsúlyozta, hogy kormánya nem sértette meg a jogállamiságot vagy a média függetlenségét. Mark Rutte miniszterelnök ismertette a holland uniós elnökség prioritásait, kiemelve a menekültválság megoldását és kérte a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket a közös fellépés felé. A képviselők csökkentenék a bébiételek cukortartalmát. Összefoglaló az EP idei első strasbourgi plenáris üléséről.

„A lengyel polgárok demokratikus választásokon döntöttek a mi programunk mellett és mi végrehajtjuk azt, tiszteletben tartva az alkotmányunkat és az európai szerződéseket” - mondta Beata Szydło lengyel miniszterelnök az országa helyzetéről folytatott keddi vitán az EP-képviselőknek. A vitán számos frakció vezetője bírálta Beata Szydło kormányát a demokratikus fékek és ellensúlyok ellehetetlenítése miatt.

A legutóbbi EU-csúcsot értékelő keddi plenáris vitán számos EP-képviselő bírálta az Unió vezetőit, amiért nem tudják megoldani a migráció és a menekültválság problémáját. A Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és Donald Tusk európai tanácsi elnök részvételével zajló vitán terítéken volt a brit EU-referendum is.

„Az ígéretek megtartása és a megegyezések betartásának kell lennie az új rendszernek Európában” - mondta Mark Rutte miniszterelnök a holland uniós elnökség programjáról zajló szerdai plenáris vitán. Az EP-képviselők a luxemburgi uniós elnökség eredményeit kedden vitatták meg Xavier Bettel miniszterelnökkel. A tagállamok közötti jobb együttműködésre és összefogásra van szükség a terrorizmus elleni hatékony fellépéshez, mondták az EP-képviselők a növekvő terrorveszélyről szóló csütörtöki vitán.

A tavaly novemberi terrortámadásokat követően Franciaország először alkalmazta az Európai Unióról szóló szerződés kölcsönös védelmi klauzuláját. Szerdán az EP-képviselők ennek következményeiről és az EU szerepéről vitáztak, egyetértve abban, hogy a klauzula alkalmazása erősítheti a közös biztonság- és védelempolitikát.

Klíma, dízel, geo-blocking, bébiétel

Laurent Fabius, francia külügyminiszterrel vitáznak szerda délután a képviselők a 2015 decemberében kötött klímamegállapodásról. Az EP-képviselők hangsúlyozták, hogy a légi- és a tengeri közlekedés területén még sokat kell tenni a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében.

Hétfőn az EP-képviselők Elżbieta Bieńkowska belső piacért felelős uniós biztossal vitatták meg, hogy ellenzik a dízelautók számára engedélyezett nitrogén-oxid mértékének 110%-ra történő emelését. Megszavazták az új jogszabályokat is, amelyek megnehezítik, hogy hamis és veszélyes védőeszközök bejussanak az európai piacokra.

Az EP-képviselők kedden megszavazott állásfoglalása szerint pontot kell tenni a geo-blocking végére az e-kereskedelem fellendítése érdekében.

Kolumbia félévszázados belső konfliktusa nemrég véget ért. Az EP-képviselők véleménye szerint az EU-nak segítséget kellene nyújtania egy vagyonkezelői alap felállításához, amelynek köszönhetően nyomozás indulhat a háborús bűnösök után és kártalaníthatják az áldozatokat és családjukat.

Megvétózták az EP-képviselők az Európai Bizottság bébiételek összetételére vonatkozó javaslatát a szerdai plenáris ülésen, mert az az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által egészségesnek ítéltnél magasabb cukortartalmat engedélyezett a bébiételeknél. A gyermekkori elhízás csökkentése érdekében az EP-képviselők a bébiételek cukortartalmának csökkentését kérik.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.