Heteken belül le kellene szorítani a migránsok számát

2016.01.20. 17:34
Az EU Tanácsának soros elnöke szerint az EU kifut az időből. Újabb uniós válságcsúcs jöhet.

Rendkívüli csúcstalálkozóra lehet szükség a migránsválság megoldására, mondta szerdán Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke szerint erre azért lenne szükség, mert a februári állam- és kormányfői ülésen a britekkel kell majd foglalkozniuk, így nem marad elég idejük másra.

Ugyanakkor egyre sürgetőbb a helyzet, mert a migránsok fő útvonalán fekvő országokban – köztük a belső határellenőrzés nélküli Schengen-övezetben található Ausztriában – dominószerűen vezetik be az újabb és újabb korlátozásokat, és már Németországban is érik a határok lezárása. „Kifutunk az időből” – figyelmeztetett Mark Rutte, a tagállami minisztereket képviselő Tanács soros elnöke. Donald Tuskhoz hasonlóan arról beszélt, hogy a következő hat-nyolc hétben „meredek csökkenésre” van szükség a migránsok számában. Az Európai Parlamentben azt ígérte, hogy a holland elnökség fő feladata a válság megoldása lesz, és szükség lenne a tavaly Törökországgal kötött megállapodás életbe léptetésére. Az EU tavaly egyezett meg Ankarával, hogy hárommilliárd euróért cserébe visszafogja a tömeget, de ebből egyelőre nem sok látszik.

Mark Rutte arra intette a a tagállamokat, hogy tartsák magukat a már megkötött alkukhoz és állítsák helyre a külső schengeni határ ellenőrzését, ami Görögországnak nem megy. A célt egy közös határ- és parti őrséggel akarja elérni az Európai Bizottság. Jean-Claude Juncker arra szólított fel minden uniós kormányt és EP-képviselőt, hogy támogassa a javaslatot. Megismételte, hogy a jelenlegi helyzetben veszélyben van a Schengen-övezet, és ha az összeomlik, akkor maga alá temeti a munkaerő szabad vándorlását és a közös piacot.