Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Tajani: Trump egyoldalú döntése súlyos károkat fog okozni

2018.06.01. 15:36

Rövidesen bejelenti az Európai Bizottság a megfelelő válaszintézkedéseit az importált acélra és alumíniumra „tisztán protekcionista" céllal kivetett amerikai védővámokra, mondta Jean-Claude Juncker, a testület elnöke, miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy nem ad további mentességet az Európai Uniónak. Juncker szerint az Egyesült Államok nem hagyott más lehetőséget, mint hogy a Kereskedelmi Világszervezethez forduljanak és importvámokat vessenek ki bizonyos amerikai árukra.

A bizottság elnöke hangsúlyozta, az Európai Uniót is súlyosan érinti az acéliparban jelentkező túlkapacitás problémája, amelynek kezelése érdekében az EU közösen akart fellépni, és az elmúlt hónapokban ezért minden lehetséges szinten folyamatosan egyeztetni próbált Washingtonnal. „Az Egyesült Államok éppen a problémák okozóinak kedvez azzal, hogy olyanokat vesz célba, akik nem felelősek a túlkapacitásokért" – fogalmazott Juncker, majd azt is leszögezte, hogy a nemzetközi kereskedelmi szabályokkal összhangban fogják megvédeni az unió érdekeit.

Közleményében Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos kiemelte: ezen felül mindent meg fognak tenni, hogy megóvják az EU piacát az amerikai lépés nyomán nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól. Szerinte az Európai Unió válaszintézkedései arányosak és szabályszerűek lesznek.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is csalódottságát fejezte ki az egyoldalú lépés miatt, ami szerinte súlyos károkat fog okozni a dolgozóknak, az iparnak és a fogyasztóknak az Atlanti-óceán mindkét partján. „Az Európai Unió kész minden rendelkezésre álló eszközzel megóvni állampolgárai érdekeit" – mondta.

Donald Trump még márciusban írta alá azt az elnöki nyilatkozatot, amelynek alapján az acél és az alumínium importjára 25, illetve 10 százalékos vámot vezetnek be nemzetbiztonsági megfontolásokból. Az intézkedés hatálya alól többek között az Európai Unió is június 1-ig ideiglenes mentességet kapott. Az Európai Bizottság korábban jelezte: importvámokat vet ki bizonyos amerikai árukra, amennyiben az EU nem kap állandó mentességet az intézkedés hatálya alól, írja az MTI.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.