Ágnes
-1 °C
2 °C

A briteket kritizálja a török miniszterelnök

2003.11.27. 12:40
A török miniszterelnök szerint a brit titkosszolgálatok nem osztják meg velük a közelgő terrortámadásokról szóló információikat. A britek cáfolják ezt, azt állítják: eddig is együttműködtek.
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök azután kritizálta a briteket, hogy azok figyelmeztették a brit állampolgárokat: újabb terrortámadások várhatóak az Törökországban. Erdogan miniszterelnök szerint a briteknek a török hatóságokkal kellene együttműködniük, nem pedig bejelentéseket tenni a médiában. A legutóbbi két isztanbuli támadásokban több mint ötven ember vesztette életét. Az UEFA bejelentette, hogy három mérkőzést más országban bonyolítanak le biztonsági aggodalmak miatt.

A brit külügyminisztérium szóvivője szerint ők minden értékes információt megosztanak az érintett országokkal. A szóvivő azt állítja, hogy eddig is szorosan együttműködtek a török hatóságokkal a terrorizmus elleni harcban, jelentette a BBC.

Újabb vádemelések

Egy török bíróság szerdán három újabb ember ellen vádat a brit konzulátusnál és a HSBC bank székházánál elkövetett öngyilkos merényletekkel kapcsolatban. Kedden kilenc ember állt bíróság elé, akiket "törvénytelen szervezet megalakításának és támogatásának bűntettével" vádoltak. Közöttük van két nő is. A törvények szerint ha a vádlottak bűnössége igazolódik, akkor akár ötéves börtönbüntetéssel is sújthatóak.

A huszonöt halálos áldozatot követelő szombati zsinagógák elleni támadás miatt hat ember ellen emeltek vádat. Ezzel az esettel kapcsolatban eddig tizennyolc embert hallgattak ki, köztük négy nőt. Meg nem erősített jelentések szerint a hatóságok több házkutatást is tartottak, házi bombakészítő műhelyek és fegyverek után kutatva. Állítólag robbanószerek előállításához szükséges anyagokat is sikerült elkobozniuk.

Al-Kaida?

A hatóságok szerint Oszama bin Laden al-Kaida terrorszervezetével feltételezhetően kapcsolatban álló csoportok vállalták a felelősséget a merényletekért. Ugyanakkor egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra nézve, hogy a csoportok kapcsolatban állnának az al-Kaidával, vagy bin Laden csoportja közvetlenül vett volna részt a merényletekben. Erdogan szerint azonban a merényletek összefüggésben állnak egymással.