Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Esmeralda: túlzott a magyar kárigény

2000.07.11. 14:59
Az Esmeralda Ltd. hitelezői közgyűlésén túlzottnak minősítették a magyar kormány közel 30 milliárd forintos kárigényét, így két hónapra elnapolták a döntést. A Tisza-Szamos kormánybiztos irodája nem lepődött meg a fejleményeken, és továbbra is az Esmeraldát tartják a ciánszennyeződés felelősének - mondta Gönczi János szóvivője az Indexnek. A magánszemélyeket képviselő Páneurópa Jogász Unió pénteken indítja el keresetét az Aurul SA ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.
Az Esmeralda Ltd. az ausztráliai Perthben tartott keddi hitelezői közgyűlésén túlzottnak minősítették a magyar kormány közel 30 milliárd forintos kárigényét és általában elutasították a vállalat felelősségét. A hitelezői közgyűlést így két hónapra elnapolták, mivel jobban meg kell vizsgálni a cég jogi felelősségét és pénzügyi helyzetét.

A ciánszennyezési ügyben Magyarországot képviselő, Slater and Gordon ügyvédi irodához tartozó ausztráliai ügyvédek bíznak abban, hogy az Esmeralda bányatársaság biztosítása fedezni fogja a kért kártérítést. A jogászoknak még nem sikerült példányt szerezniük az Esmeralda biztosítási kötvényéből. - De bízunk benne, hogy a biztosítás elegendő fedezetet nyújt a magyar kárigényre. Szerintünk életképes igényünk van - mondta Hayden Stephens ügyvéd a Dow Jones hírügynökségnek.

A január 30-án kezdődött ciánszennyezés után az Esmeralda csődvédelmet kért. A cég csődadmisztrátora szerint sem a biztosítás, sem a vállalat vagyona nem fedezi a magyar igényt.

Kormánybiztosi iroda: a román állammal diplomáciai egyeztetések folynak

Jugoszláv kártérítési igény
A jugoszláv állam 2 millió dolláros kártérítésért beperelte az ausztráliai Esmeralda bányavállatot és a román államot, a januári ciánszennyezést okozó nagybányai Aurul aranybánya-társaság fele-fele tulajdonosait - jelentette be kedden a jugoszláv szövetségi főügyész, Milos Bojovic kedden. Az igényt a Tisza szennyezésével indokolta. A jugoszláv főügyészség június 19-én terjesztette be az igényt a belgrádi gazdasági bíróságon.
Montskó Éva, a a Tisza-Szamos kormánybiztos, Gönczi János szóvivője az Index kérdésére elmondta: a kormánybiztos nem lepődött meg a fejleményeken, a kormánybiztos maga is kezdeményezte a felszámolási biztos jelentésének pontosítását. Montskó Éva hangsúlyozta, a nemzetközi jogi vélemények szerint is az Esmeralda cég felelős a ciánszennyeződésért. A szóvivő nem tartja túlzottnak a szinte 30 milliárd forintos kárigényt, hiszen a szennyeződés következtében egy egész térség gazdasági fejlődése állt le.

Montskó Éva tájékoztatása szerint a román államot egyelőre nem perlik, diplomáciai egyeztetések folynak a felelősség megállapítása érdekében. A hágai nemzetközi törvényszék is egyéves egyeztetést követel egy kereset benyújtása előtt, az egyeztetések sikerességétől függ, hogy nemzetközi pert indítanak a román állam ellen.

1241 tonnás halpusztulás

A magyar kormány az Esmeralda hitelezői keddi közgyűlése elé terjesztette 108 millió dolláros (29,37 milliárd forint) kárigényét a szamosi és a tiszai ciánszennyezést okozó ausztráliai-román Aurul bányavállalat ausztrál anyacége, az Esmeralda ellen. Gönczy János kormánybiztos hétfőn ismertette a kárösszeget. . A kárigény összeállításakor figyelembe vették a közvetlen kárelhárítás és kárfelmérés költségeit, az élővilágban hosszú távon bekövetkező természeti veszteségeket, a rehabilitáció várható kiadásait, valamint a káresemény miatt bekövetkezett egyéb gazdasági hátrányokat is. A kárigény ugyanakkor 1241 tonnás halpusztulásra hivatkozik.

Július 14-én indul a per az Aurul SA ellen

Magánszemélyek a Páneurópa Jogász Unió segítségével perlik az Aurul SA bányatársaságot. Dr. Mayer Erika, a jogászunió elnöke az Indexnek elmondta: július 14-én, pénteken indítják el a keresetet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a romániai Aurul SA ellen.

A Páneurópa Jogászunió több száz kárbejelentést kezel, a kárpótlási követelések meghaladhatják az 1 milliárd forintot is. Az unió által követett stratégia szerint egyelőre jogalapot tisztázó pereket indítanak, hiszen olyan jogerős ítélet megszületését várják, mely kimondja, hogy ki a felelős a szennyeződésért.

Az Aurul bányatársaság június 14-én újra kezdte működését, ezt az Esmeralda képviselői canberrai sajtótájékoztatójukon jelentették be. A nagybányai környezetvédelmi felügyelőség igazgatója, Ioan Gherhes szerint az Aurul vállalat csak a környezetbiztonsági technológiai próbaüzemelésre kapott engedélyt. A próbaüzemelés tapasztalatait szeptemberben összegezik és csak azok alapos vizsgálata és környezetbiztonsági mutatók mérlegelése után kerülhet sor a vállalat normális üzemeléséhez szükséges környezetvédelmi engedélyek kérelmezésére, azok esetleges megadására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?