Szilárda
-4 °C
3 °C

A szenátus dönt a fülöp-szigeteki elnökről

2000.11.13. 18:58
Az illegális szerencsejáték pénzek elfogadásával vádolt fülöp-szigeteki elnök, Joseph Estrada ügye a szenátus elé kerül tárgyalásra. Az alsóház hétfőn megszavazta az impeachment eljárás lefolytatását.
Amint arról korábban hírt adtunk, Estrada elnök kálváriája egy hónapja vette kezdetét, amikor egy megyei tisztviselő, Luis Singson tanúsította, hogy az elnök megbízásából koordinálta az illegális számjáték, a Juetengből származó kifizetések begyűjtését. Singson elmondta: átadott Estradának 8,6 millió dollárnyi szerencsejáték bevételt valamint 2,8 millió dollár dohányáru adójából származó pénzt.

Estrada elnök a dísszemlén.
Estrada az őt ért vádakra elmondta, hogy Luis Singson valóban felajánlott neki 4 millió dollárt kenőpénz gyanánt, de ezt ő nem fogadta el. Ugyancsak Singson próbálta rábeszélni, hogy fogadja el azt több, mint 11 millió dollárt, ami szerencsejátékból és dohányáru adójából származott. Hozzátette: arról, hogy ez a pénz egy olyan bankszámlára került, ami a sógora nevén van, nem tudott.

A hétfői impeachment szavazáson a képviselőház több mint egy harmada szavazott arra, hogy az elnök ügyét a szenátus tárgyalja le. Ő az első államfő, akinél az eljárás eljutott ehhez a stádiumig. A szavazás híre vegyes érzelmeket váltott ki, a már amúgy is felzaklatott képviselőház tagjaiból. Repkedtek az ,,Erap mondjon le!" felkiáltások - Erap a manilai elnök még filmsztár idejéből ráragadt neve.

Hat év börtönt is kaphat az elnök

Estrada elnök azonban az eljárás felgyorsítását indítványozta, és figyelmeztetett, ,,Megmondtam az alsóháznak és különösen a pártomnak, hogy az eljárás felgyorsítására azért van szükség, mert ártatlanságom biztos. Legyünk túl mielőbb rajta." A szenátus tehát mostantól a bíróság szerepét tölti be Manilában. A tárgyalás akár hetekig, hónapokig is eltarthat. Amennyiben pedig a szenátus bizonyítottnak találja az elnök ellen felhozott vádakat, Estradát megfosztják közjogi méltóságától és akár hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Estrada a negyedik azon elnökök sorában, akik impeachment előtt álltak, de ő az egyetlen (belevéve az egykori diktátort Ferdinand Marcost is), akinek ügye valóban a szenátus elé fog kerülni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!