Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Megkezdődött Estrada pere

2000.12.08. 14:59
Megkezdődött a fülöp-szigeteki elnök elleni impeachment-eljárás csütörtökön, akinek ügyeit a manilai sajtó Ferdinand Marcos, egykori diktátoréhoz hasonlította. Miután a Estradát csalással és illegális kenőpénzek elfogadásával vádolták, a szenátus feladata lesz, hogy mindezt bizonyítsa az eljárás keretein belül.
Amint arról korábban hírt adtunk, Estrada elnök kálváriája egy hónapja vette kezdetét, amikor egy megyei tisztviselő, Luis Singson tanúsította, hogy az elnök megbízásából koordinálta az illegális számjáték, a Juetengből származó kifizetések begyűjtését. Singson elmondta: átadott Estradának 8,6 millió dollárnyi szerencsejáték-bevételt, valamint 2,8 millió dollár dohányáru adójából származó pénzt.

Rejti vagyonát az államfő

Joseph Estrada
Joker Arroyo, a tizenegy vádló egyike Marcos diktátorhoz hasonlította Estradát, kinek - elmondása szerint - mintegy kétmilliárd dollár illegálisan felhalmozott vagyona van. ,,Kíváncsi vagyok ki a nagyobb csaló?" - kérdezte Arroyo, amikor 142 millió pesóról szóló utalványokat mutatott be bizonyíték gyanánt, melyeken - a vád szerint - Estrada kézírása szerepel, de már néven. A vád szerint az elnök így próbálta elrejteni vagyonát.

Hét gyerek - öt szeretőtől

A vád felhívta a figyelmet Estrada öt szeretőjére (kiktől több elnökcsemete is származik), és akiknek költségvetési pénzből vásárolt festményeket. ,,Marcos húsz év alatt nem követett el ennyi csalást és visszaélést, mint két év alatt Estrada!" - hangoztatta Arroyo. Hozzá kell tenni, hogy Estrada egyik támogatottja éppen Marcos özvegye. A hölgy híres cipőkollekciójáról ismert (gyűjteménye több ezer párra rúg).

Estrada támogatottsága
Jelenleg is meglehetősen nagy a manilai elnök támogatottsága a nép körében. Az ellene folyó eljárás csak keveset rontott népszerűségi indexén. A szegényebb rétegek milliói ugyanis Estradában látják az utat, mely kivezetheti őket a szegénység lehetetlen állapotából. Ellenfelei azonban rendszeresen lemondását követelő demonstrációkat tartanak az utcákon.
Estrada jelenleg négy vádponttal néz szembe - korrupció, vesztegetés, alkotmánysértés és visszaélés a nép bizalmával -, melyek közül, ha egyben is bűnösnek nyilvánítják, megfoszthatják elnöki címétől és hat év börtönt is kaphat. A bűnösség kinyilvánításához azonban a huszonkét tagú szenátus kétharmadának támogatása szükséges. Jelenleg nyolcan Estrada-pártiak, ami könnyen az eljárás kudarcát eredményezheti.

Estrada politikai ellenfelei ez alatt az államfő lemondását követelik. Estrada ezzel szemben nem hajlandó a lemondásra, mert szerinte bizonyítani fogják ártatlanságát. Az államfő jogászai mindeközben jogi támadást indítottak Luis Singson ellen. Singson - elmondása szerint - kitart az általa felhozott vádak mellett és ,,nem riad vissza".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!