Géza
-12 °C
-4 °C

Hatvanezer iraki katonát vezényeltek Északra?

2003.03.27. 11:52
A kurdok által ellenőrzött iraki területeken ezer amerikai ejtőernyős landolt csütörtök hajnalban. Fő feladatuk egy stratégiai légihíd létesítése a terület fölött, illetve a szélsőséges észak-kelet iraki muzulmán fegyveres csapatok féken tartása. Eközben Irak hatvanezer katonát összpontosított az ország északi részén, az északi irányból várható amerikai-brit támadás visszaverésére.
Mintegy ezer ejtőernyős, az amerikai szárazföldi hadsereg 173. dandár katonái landoltak csütörtök hajnalban Észak-Irak kurd ellenőrzésű területén. Korábban azt feltételezték, hogy az amerikaiak ezzel megnyitották a régóta tervezett északi frontot. Megfigyelők szerint inkább csak a frontmegnyitás előkészítéséről van szó.

Az Indexet is tudósító, a török határon tartózkodó Peremiczki Attila úgy tudja, hogy Szulejmáni térségében értek földet az ejtőernyősök. A Budapesti Nap riportere elmondta, a különleges amerikai egységet a szélsőséges észak-kelet iraki muzulmán fegyveres csapatok ellen vezényelték a térségbe. A helyi kurd illetékesek szerint a Kurdisztán fővárosától, Erbiltől 75 kilométerre lévő Basur repülőterre dobták le az ejtőernyősöket.

Stratégiai légihidat képeznek

Ugyancsak feladata a deszantnak, hogy biztosítsa a térségben kiépítendő stratégiai légihidat, melyen keresztül például anyahajókról szállíthatnak eszközöket szárazföldi területekre. Megfigyelők szerint ez a manőver egyelőre nem nevezhető az északi front megnyitásának, inkább csak előkészítő hadművelet.

A török egyelőre nem kommentálták az ejtőernyős csapatok érkezését, de a hírek szerint Bush elnök iraki különmegbízottja rövidesen tárgyal erről török katonai vezetőkkel. Ezen a megbeszélésen valószínűleg szó lesz a várható török csapatmozgásokról is.

Az ejtőernyősök földet érése után több amerikai katonai szállító repülőgép szállt le csütörtökön még virradat előtt egy Kurdisztán keleti részén lévő repülőtéren. Mint helyi kurd vezetők az AFP-vel közölték, az amerikai gépek Bakradzsóban szálltak le, a leszállópályát a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (UPK) Amerika-barát emberei készítették elő. Szemtanúk szerint körülbelül negyven gép szállt le három órán belül a repülőtérre.

Felálltak az iraki északi hadtestek is?

Eközben Irak hatvanezer katonát összpontosított az ország északi részén, az északi irányból várható amerikai-brit támadás visszaverésére - legalábbis ezt jelentette csütörtökön az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség.

A hírügynökségi jelentések szerint nem túl jól felszerelt gépesített lövész hadtestekről van szó, melyben komoly emberveszteséget okozhat az Egyesült Államok, feltéve ha sikerül nagy mennyiségű korszerű haditechnikát eljuttatnia Irak északi részébe.