Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Az észtek szerint az oroszok Európát támadják

2007.05.02. 16:42
Észtország arra szólította fel az Európai Uniót, hogy adjon szigorú választ Oroszországnak a tallinni szovjet emlékmű lebontását követő támadások miatt. Az észt külügyminiszter szerint az észteket érő támadások egész Európa ellen szólnak.

Oroszország válasza a tallinni szovjet emlékmű elmozdítására az egész Európai Unió elleni támadásként értelmezhető, jelentette ki Urmas Paet, Észtország külügyminisztere. A politikus szerint Oroszország valós, pszichológiai és - az interneten keresztül - virtuális támadásokat indított Európa ellen, amióta Észtország múlt csütörtökön úgy döntött, hogy eltávolítja a szovjet hősi emlékművet Tallinn belvárosából.

Keddi nyilatkozatában Paet közölte, hogy feltörték az észt kormányzathoz tartozó internetes oldalakat is. Állítólag azóta megállapítást nyert, hogy az internetes támadások orosz kormányzati számítógépekről érkeztek.

Eközben a Nasi, orosz ifjúsági szervezet ostrom alá vette a moszkvai észt nagykövetséget. Az észt külügyminiszter szerint a demonstrálókat a Kreml fizeti. Szerdán verekedés is kitört a rendőrök és a fiatal aktivisták között, miután a tüntetők nem engedték a diplomatákat sem kijönni, sem bemenni az épületbe. A rendőrség egy tiltakozót letartóztatott.

Paet szükségesnek tartja, hogy az Európai Unió a lehető legszigorúbban reagáljon Oroszország viselkedésére, ami az Oroszország és az EU közötti tárgyalások felfüggesztését vagy akár elhalasztását jelentené.

Tovább nőhet a feszültség az észtek és az orosz kisebbség között Észtországban május 9-én, a második világháború befejezésének emléknapján, ez az évforduló ugyanis a büszkeség és a hazafiság szimbóluma az oroszok számára.

A jelenlegi helyzetet a múlt heti zavargások okozták, amelyek az 1947-ben készült szovjet bronzszobor eltávolítása miatt törtek ki Tallinban. Az Észtország lakosságának több mint egynegyedét kitevő orosz kisebbség tiltakozásai során egy ember meghalt, 153-an megsebesültek, több mint ezer tüntetőt pedig őrizetbe vettek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!