Géza
-11 °C
-4 °C

Pokolgép robbant két spanyol üdülőhelyen

2003.07.22. 14:54
Legalább nyolcan megsérültek, amikor bombák robbantak Spanyolország déli tengerpartján. Eddigi adatok alapján valószínűleg az ETA baszk terrorszervezet állhat a merényletek mögött.
Pár perces eltéréssel bomba robbant a dél-spanyolországi Alicante és Benidorm üdülőhelyeken kedd reggel. A támadásban legalább nyolc ember - köztük négy rendőr - könnyebben megsérült. Az állami rádió szerint a támadás "magán viseli az ETA baszk terrorszervezet kézjegyét". Egyesek attól tartanak, hogy a szervezet felújította a turista központok elleni támadásokat, hogy ezzel elriassza a látogatókat az országból.

Korábban robbant

A merényletekben azért sérültek meg kevesen, mert egy, magát az ETA képviselőjének nevező ember előre értesítette a rendőrséget a robbantás helyszínéről és időpontjáról. A hatóságok elkezdték evakuálni a környéket, de a CNN szerint a bombák a megadott időpontnál húsz perccel korábban robbantak.

Nyolcszáz áldozat

A Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA eddig összesen több mint nyolcszáz ember haláláért vállalta a felelősséget az elmúlt harmincöt évben. A szervezet rendszeresen zsarol üzleteket és üzletembereket, hogy ezekből a pénzekből folytathassa kampányát.