Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Százával tartóztatják le a tiltakozó etiópokat

2005.06.06. 21:43
Az elnöki tiltás ellenére vonult az utcára több száz diák Etiópiában. A tüntetők a május közepi választások eredménye ellen tiltakoztak. A hatóságok több száz diákot letartóztattak.

Több száz diákot tartóztattak le Addisz-Abebában. A diákok a kormánypártok a május 15-i választásokon elkövetett csalásai ellen tiltakozta. A rendőrség lezárta a fővárosi egyetem területét, nem engedve ki az ott tüntető diákokat, és nem engedve be hozzájuk újságírókat.

Bereket Simon etióp tájékoztatási miniszter szavai szerint az őrizetbe vett mintegy 300 diák erőszakot próbált szítani a parlamenti választásokkal kapcsolatos kifogásai miatt. Meles Zenawi miniszterelnök kormánya tüntetési tilalmat rendelt el közvetlenül a választások után, s ez a tilalom azóta is érvényben van Afrika legfőbb kávétermesztő országában.

Ennek megszegése címén fogták le a hatóságok a tiltakozó megmozdulások részvevőit. Egyes szemtanúk szerint az őrizetbe vett diákok egy részének sikerült megszöknie a rendőrségi teherautókról, amelyeken tervezett fogva tartási helyük felé szállították őket.

Az ellenzék azzal vádolja a 14 éve kormányzó Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Frontot, hogy megfélemlítette az ellenzéki jelölteket, és meghamisította a választási eredményeket. Az előzetes eredmények szerint a kormányzó front és szövetségesei nyerték meg a választást, de sokkal csekélyebb többségre számíthatnak a parlamentben, mint az előző időszakban, mert az ellenzék jelentősen előretört.

Az országos választási tanács még nem közölt hivatalos végeredményt, arra hivatkozva, hogy előbb ki kell vizsgálnia a választási csalásokra vonatkozó bejelentéseket. A fő ellenzéki párt, a Koalíció az Egységért és a Demokráciáért szóvivője közölte, hogy a rendőrség házi őrizetbe helyezte a párt egyik jelöltjét, mert azzal gyanúsítja, hogy ő szervezte a diákok tüntetéseit. A szóvivő tagadta, hogy pártja állna a tiltakozó akciók mögött.