Árpád
-2 °C
4 °C

A parlamenttel fogadnák el az EU-alkotmányt a pártok

2004.09.02. 16:24
Nehéz megfelelő tájékoztatást nyújtani a lakosságnak, ezért nem támogatják a szocialisták, hogy népszavazáson döntsenek az EU új alkotmányáról. Hasonló álláspontot képvisel a többi párt is, az SZDSZ részéről csak Demszky Gábor híve a referendumnak. Az újonan csatlakozók közül csak Csehországban tartanak népszavazást.
Az európai alkotmány a megerősítés szakaszába érkezett. Az volna célszerű, ha ezt Magyarországon az Országgyűlés hajtaná végre, jelentette ki Vastagh Pál szocialista országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

"Bármennyire úgy tűnik is, hogy demokratikusabb a referendum, számomra mégis inkább kézenfekvő az, hogy a szakszerű és a korrekt eljárás" az Országgyűlés megerősítése - mondta a politikus.

Vastagh elmondta, azért nem tartja jó megoldásnak a népszavazást, mert "nehéz lenne azért nem jó megoldás, mert nehéz lenne megfelelő információkat nyújtani a lakosságnak", mivel a tíz új tagország esetében nincs meg az összehasonlítás lehetősége az EU korábbi intézményrendszerével.

Demszky a népszavazás híve

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, az SZDSZ európai parlamenti képviselője elmondta, annak a híve, hogy Magyarország népszavazáson erősítsék meg az EU új alkotmányát.

"Nem kell félni a népszavazástól, Magyarországon EU-melletti hangulat van" - fogalmazott, hozzátéve, ez a megerősítés erősebb legitimációt jelentene. Demszky szerint az esetleges népszavazást egy, a költségvetésből finanszírozott, széles körű felvilágosító kampánynak kellene megelőznie.

Az Index úgy tudja, hogy a szabad demokraták közt azonban vannak olyanok, akik a főpolgármesterrel ellentétben azt szeretnék, hogy ne népszavazáson, hanem parlamenti szavazással erősítsék meg az európai alaptörvényt.

A Fidesz-MPSZ részéről Szájer József már többször hangoztatta, hogy pártja is a parlamenti ratifikációt támogatja. Ugyanígy vélekedik a kisebbik ellenzéki párt is, tudta meg az Index Dávid Ibolyától, az MDF elnökétől.

A magyarokat nem hozza lázba az EU

A magyar választókat nem hozta lázba az utóbbi két uniós szavazás. Amikor tavaly áprilisban népszavazással döntött Magyarország az Európai Unióhoz való csatlakozás mellett, a szavazóknak csak alig több mint 45 százaléka járult az urnákhoz, ez az egyik legrosszabb eredmény volt a tíz új tagország részvételi hajlandóságát tekintve.

Hasonlóan alacsony részvétel mellett zajlott idén júniusban az Európai Parlament képviselőkről tartott választás is, amikor a szavazóknak csak 38 százaléka adta le voksát valamelyik pártra.

Akkor az ellenzék a kormány drága, de hatástalan kampányával magyarázta az érdektelenséget, a kommunikációért felelős közalapítvány viszont azzal védekezett, az igen elsöprő többséggel győzött, az emberek azért nem mentek el, mert tudták, hogy mindenki úgyis igennel szavaz. Ez utóbbit támasztotta alá a Századvég és a Tárki által közölt felmérés, amely megállapította a szavazóknak csak egynegyede találta úgy, hogy elégtelen volt a szavazás fontosságát hangsúlyozó kampány.

Az újak közül csak a csehek tartanak népszavazást

A népszavazás mellett szól az, hogy nagyobb legitimást kap az egyes országokban az alkotmány, így döntött végül Németország is amellett, hogy referendumot tart. A régi tagországokban azonban hagyományosan nagyobb az érdeklődés az uniós ügyek iránt, ezért erősebb a politikai nyomás is a népszavazás mellett, de nagyobb a rizikó is, hiszen a voksolás kimenetelére nagy hatással van a belpolitikai helyzet.

Az újonnan csatlakozó országok közül csak Csehroszágban tartanak népszavazást a kérdésben. Rajta kívül még Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Portugália, Dánia, Írország és Luxemburg, Belgium és Hollandia kívánja népszavazás keretében ratifikálni az EU alkotmányos alapszerződését, míg Magyarország, Görögország, Svédország, Finnország, Ciprus, Málta, Észtország és Litvánia parlamentje révén iktatja be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?