Le Pen, Morvai és Tudor nem találtak frakciót

2009.07.14. 16:53 Módosítva: 2009.07.14. 20:55
Alakuló ülésén Jerzy Buzeket, egykori lengyel kormányfőt választotta elnökévé az Európai Parlament. Megalakultak az új frakciók, a legtöbb magyar a néppártihoz csatlakozott. Schmitt Pál az EP alelnöke lett. A Jobbik képviselői egyik frakcióhoz sem csatlakoztak, de egyikük gárdista egyenruhában ment az alakuló ülésre.

A távozó képviselők búcsúztatásával és az újak beiktatásával kedden megkezdődött az Európai Parlament 2009-13-as ciklusának munkája. A Strasbourgban tartott alakuló ülésen megjelent képviselők fele már az előző ciklusban is ugyanezt csinálta, az új képviselők aránya 49,86 százalék csupán. A legtöbb új arcot Litvánia delegálta.

Az új EP-ben megváltozott a frakciók összetétele is. Most is hét frakció alakult mint az előző ciklusban, de ezek neve és összetétele is megváltozott.

Rachida Dati volt francia igazságügy miniszter
Rachida Dati volt francia igazságügy miniszter

Maradt a néppárti, szocialista, liberális sorrend

A legnagyobb frakció most is a néppárti, de 288 helyett most csak 265 képviselőjük van. Ebben a frakcióban van a legtöbb magyar képviselő, a 14 fideszes mellett a romániai RMDSZ három, és a szlovákiai MKP két képviselője is ehhez a frakcióhoz csatlakoztak. A néppárt adja az EP új elnökét is.

Az alakuló ülésen Jerzy Buzeket, Lengyelország korábbi (1999-2003) kormányfőjét, a Szolidaritás egykori aktivistáját választották az EP élére. Ő az első EP-elnök, aki az egykori vasfüggöny keleti oldaláról érkezett. 14 helyettese közül az egyik Schmitt Pál, a Fidesz képviselője lett. Az első két fordulóban nem kapta meg a szükséges támogatást, de a harmadik fordulóban végül összejött 257 szavazat. Magyar politikus ilyen magas posztot még nem töltött be az EP-ben.

A néppártból kivált néhány európai párt, és Európai Konzervatívok és Reformisták néven új frakciót alapítottak. Az 55 fős új csoportban a mérsékelt euroszkeptikusok gyűltek össze. Az itt politizálók jobbra állnak a néppárttól és nagyon ellenzik az erősebb EU-t célzó Lisszaboni Szerződést. Az új frakciót a brit toryk és a cseh polgári demokraták szervezték, és sok tagot delegált a lengyel Jog és Igazságosság nevű párt is. Ehhez a frakcióhoz csatlakozott az egyetlen MDF-es képviselő, Bokros Lajos is. Az MDF ugyan nem ellenzi a Lisszaboni Szerződést, de nem akarták, hogy Bokros eltűnjön a sok néppárti magyar között. Az MDF előző képviselője, Olajos Péter, még a néppártban ült.

A második legnagyobb frakció továbbra is a szocialistáké, akik nevet változtattak. Európai Szocialista Párt helyett Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége lett a nevük. 218 helyett csak 184 képviselőjük maradt, köztük a 4 MSZP-s képviselővel.

Az ALDE, vagyis a liberálisok létszáma is megfogyatkozott, 100 helyett most csak 84-en vannak. Nincs már magyar ebben a frakcióban, pedig az előző ciklusban két SZDSZ-es és egy romániai magyar PNL-es képviselő is ide tartozott.

A zöldek erősödtek, a kommunisták gyengültek

A Zöldek / Európai Szabad Szövetség érdemben növelte létszámát, 44 helyett 55-en vannak már, köszönhetően a nyugati zöld pártok jó eredményének. Az elmúlt ciklusban kényszerűségből itt politizáló Tőkés László elhagyta a frakciót, és most a néppártban ül. (Tőkés függetlenként szerzett 2004-ben mandátumot és a néppárti román pártok akkor ellenezték felvételét. Most RMDSZ-esként automatikusan helyet kapott a néppártban.)

José Bové, Európai Zöldpárt
José Bové, Európai Zöldpárt

A jórészt kommunistákat tömörítő Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal létszáma 41 főről 35-re csökkent, magyar képviselő itt sohasem politizált.

A Jobbik és a Nagy Románia Párt frakció nélkül maradtak

Új frakció az EFD, vagyis a Szabadság és Demokrácia Európája nevű. Most ez a csoport fogja össze a nacionalista, erősen euroszkeptikus pártokat, amelyeknek az előző ciklusban két külön frakciója is volt. A csoport két legerősebb pártja a brit UKIP (Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja) és az olasz Északi Liga, de hozzájuk csatlakoztak a görög és holland vallási pártok képviselői, vagy például az Igazi Finnek nevű alakulat képviselője. Itt ülnek a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselői is. A frakció fontos közös ügye az erős bevándorló-ellenesség, azonban jelezték, hogy a fasisztákkal nem kívánnak együttműködni.

Le Pen
Le Pen

Részben ezért, és egymás közötti vitáik miatt nem csatlakoztak az EFD-hez az európai jobboldal legradikálisabb pártjai, amelyek közös alakulatot sem hoztak össze, így képviselőik függetlenként politizálnak. Ez hátrányt jelent számukra a bizottsági helyek elosztásakor és a frakciók közti egyeztetések idején.

A sehova sem tartozók közé került a Jobbik három képviselője. Szintén független EP-képviselő lett Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobb nagy öregje, vagy éppen Corneliu Vadim Tudor, a magyar-ellenes Nagy Románia Párt elnöke. A függetlenek között politizáló jobbikos Szegedi Csanád a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájában vett részt a strasbourgi alakuló ülésen.

Fiatalok és híresek

Az EP legfiatalabb képviselője a zöldek között ülő dán Emilie Turunen. Az ifjú képviselőnő 1984-ben született. A legidősebb az 1928-as Ciriaco De Mita (Néppárt), egykori olasz miniszterelnök.

Az EP legfiatalabb képviselője
Az EP legfiatalabb képviselője

A képviselők sok ismert európai politikus is van. EP-képviselő lett négy korábbi uniós biztos, egy volt államfő (a litván Rolandas Paksas) és nyolc egykori miniszterelnök. Utóbbiak között van a már említett Buzeken és De Mitán kívül a román Theodor Stolojan vagy a közlemúltban megbukott lett Ivars Godmanis.

Az EP-ben összesen 165 párt képviselője kapott helyet. Ez 17-tel kevesebb formáció mint az előzőben.