Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Andor fejlesztéspolitikai tárcát kap

2009.11.26. 13:34
A foglalkoztatás- vagy a regionális politikáért felelős tárcát, a két fejlesztéspolitikai portfólió egyikét kaphatja meg értesüléseink szerint Andor László, a magyar EU-biztosjelölt. A kormány eredendően is fejlesztéspolitikai tárcáért lobbizott. A foglalkoztatáspolitikai tárca az EU költségvetésének tíz százaléka felett rendelkezik, a regionális politikai ennél is több felett. Magyarország lobbierejét ugyanakkor a foglalkoztatási tárca növelné jobban.
Andor László
Andor László

Brüsszeli forrásokból származó információink szerint eldőlt, hogy Andor László, a magyar biztosjelölt valamelyik fejlesztéspolitikai tárcát kapja a kettő közül. A magyar kormány alapvetően is fejlesztési politikai tárca megszerzését tűzte ki célul, a regionális politikai portfólió neve többször el is hangzott.

A másik szóba jöhető tárca a foglalkoztatási, szociális és esélyegyenlőségi tárca. Ez utóbbi alá tartozik az Európai Szociális Alap (ESZA), amely önmagában 75 milliárd euró, a 2007-2013-as költségvetés 10 százaléka felett rendelkezik.

A magyar kormány másodsorban a bővítési vagy az energetikai tárcáért lobbizott, de értesüléseink szerint az elsőként kiszemelt fejlesztési tárcák egyikét sikerült megszerezni.

Míg a regionális politikai tárca alapvetően infrastrukturális-, a szociális humánerőforrás-fejlesztésekkel foglalkozik.

A kormány számára fontos volt, hogy egy úgynevezett pénzosztó tárcát kaphasson a magyar biztos. Megkérdezett brüsszeli forrásaink szerint ugyanakkor "az mítosz, hogy a biztosok pénzt oszthatnak". A tárcák költségvetését az eu hétéves keretköltségvetésében rögzítik, a konkrét leosztást az éves költségvetésben döntik el. Ezt a bizottság előterjesztése alapján az Európai Tanács (a kormányfők szervezete), illetve az Európai Parlament szavazza meg. A biztos tehát csak menedzseli a szervezetet és végrehajtja a költségvetést.

Ugyanakkor tény, hogy ügyes manőverezéssel egy biztos kedvezhet a delegáló országának, bár elvileg ez tilos - hiszen a biztosok nem országukat képviselik a bizottságban. Nem lényegtelen a tárca politikai súlya sem.

A regionális politikai tárca nagyobb költségvetéssel rendelkezik, de jellemzően a fejletlenebb EU-tagállamoknak juttatt pénzeket. A szociális tárca viszont minden tagállamban aktív - azaz, ha ezt a portfóliót kapná Andor, az minden bizonnyal növelhetné Magyarország lobbierejét a nagy tagállamokkal szemben.

A baloldali elkötelezettségű, a bankszakmából érkező Andor karakteréhez ráadásul passzolna is a szociális tárca. A porfolióhoz tartozik az ESZA mellett a képzési politika (az egyetemi össztöndíjak, a felnőttképzés és a humánerőforrás-fejlesztés), valamint az esélyegyenlőségi programok (mint a nemek közti integráció és a romaintegráció). Az utóbbiban Magyarország erősen érdekelt, az előbbi jelentősége pedig a válsággal nőtt - ahogy általában is a foglalkoztatáspolitikáé.