Jolán
2 °C
4 °C

Az MDF-nek és az SZDSZ-nek nincs esélye

2009.05.15. 17:55 Módosítva: 2009-05-16 11:38:17
A Fidesz tarolni fog az európai választásokon, és a Jobbik is bejuthat a brüsszeli parlamentbe. Az SZDSZ és az MDF viszont nem, a liberálisokat a Gallup felmérése szerint a Lehet Más a Politika is megelőzheti.

Átrendeződtek az erőviszonyok a kis pártok versenyében - amennyiben a szocialistákat még nem értjük ide. A Gallup legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az MDF-nek és az SZDSZ-nek gyakorlatilag nincs esélye a bejutásra az Európai Parlamentbe. A Jobbik viszont nagy valószínűséggel egy képviselőt küldhet Brüsszelbe.

A május 2-8. között, 1024 fős mintán személyes felkereséssel készült, reprezentatív felmérés szerint a Fidesz támogatottsága országosan 40 százalékos, a teljes népesség 57 százalékát kitevő pártválasztók, illetve a valószínű szavazók 33 százaléknyi táborában 68 százalékon áll. Az MSZP támogatottsága országosan 11, a pártválasztók körében 19, a biztos szavazóknál 21 százalék.

A többi párt eredményei hibahatáron belüliek. A Jobbik országosan 2, a biztos választók körében 5 százalékon áll, ráadásul híveik elég elkötelezettek, 70 százalékuk minden körülmények között elmenne szavazni. Az SZDSZ országosan ugyan szintén két százalékon áll, de a biztos szavazók körében már csak 1 százalékon. Választóiknak csupán 48 százaléka ígéri biztosra a részvételét, és csak 60 százalékuk biztos benne, hogy a szavazásig nem változik már a pártpreferenciája.

Országosan az MDF még gyengébb, 1 százalékos a támogatottsága, de szavazóik nagyobb aktivitása miatt a biztos szavazók körében 2 százalékon áll. Ugyanakkor minden második jelenlegi MDF-szavazó meggondolhatja magát a választásokig.

A még kisebb pártok közül a Lehet Más a Politika megelőzheti az SZDSZ-t, a biztos szavazók körében 2 százalékos támogatottságot mért a Gallup. Igaz, a felmérés hibahatára a teljes minta esetében is +/-3,2 százalék, a biztos szavazók harmadakkora mintája esetén ennél lényegesen több.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?