Nem kizárt a négy romániai magyar képviselő

2009.05.28. 18:05 Módosítva: 2009.05.28. 18:05
Markó Béla négy magyar képviselő bejutását sem tartja kizártnak, de ehhez az erdélyi magyarság meghatározó szerepvállalására is szükség van. Az RMDSZ és az EMNT megalapította a Magyar Összefogást és az EP-választásokon való részvételt sürget annak érdekében, hogy hatékonyabban léphessenek fel az erdélyi magyar kisebbség védelmében.

A közös cél: minél erősebb magyar képviseletet Brüsszelbe – ezekkel a szavakkal kezdte sajtótájékoztatóját Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Hosszú ideje ez az első alkalom, hogy a Kárpát-medence magyarjai, és nem csak a magyarok, egyszerre választanak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (ENMT) összefogott és közös EP-listát állítottak, a Magyar Összefogás listáját. Markó Béla szerint nem tehetik kockára az erdélyi magyar képviseletet, főleg most, hogy Erdélyben - a magyar többségű megyékben is - az állam több intézmény vezető pozíciójába román szakembereket helyezett a magyar nemzetiségűek helyére. Ez a decemberi parlamenti választások következménye, ugyanis Demokrata Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt lépett nagykoalícióra és az RMDSZ ellenzékbe szorult. A magyar helyett román szakemberek túlzott alkalmazásának tendenciáját szeretné visszafordítani a Magyar Összefogás többek közt az Európa Parlament segítségével.

Kelemen Hunor ügyvezető elnök kifejtette, idén az EP-be Románia kevesebb képviselőt fog küldeni, mint 2007-ben (35 helyett 33-at), ezért még fontosabb az erdélyi magyarság mozgósítása. Egy képviselő bejutásához valamivel több mint 3 százalékra van szükség, de 8 százaléknál már jó esély van arra, hogy három emberük is bejut.

Ugyanakkor bíznak abban, hogy a magyarság körében nem olyan magas az euroszkepticizmus, mint a román választók körében, és ez segít nekik akár négy képviselőt is bejuttatni.

Markó Béla és Kelemen Hunor sajtótájékoztatója
Markó Béla és Kelemen Hunor sajtótájékoztatója

Arra a kérdésre, mennyi esélyt lát arra, hogy ez bekövetkezik, Markó úgy válaszolt: a kettő biztos, a három elképzelhető, négyet sem tart kizártnak, de annak kicsi a valószínűsége.

Véleménye szerint hosszú távon az EP-nek megnyugtatóan rendeznie kell a kisebbségek helyzetét. Ennek elérésére a tagállamokra nézve kötelező jellegű rendelkezéseket kell hozni. Az RMDSZ vezetője egyúttal felhívást intézett a médiumokhoz, hogy közvetítsék a mozgósítás és szolidaritás üzenetét.

Az Összefogás kapcsán megjegyezte még, hogy ezt a szövetséget a RMDSZ és az EMNT nemcsak az EP-választások idejére kívánja fenntartani, hanem a jövőbeni együttműködésre is számít többek közt az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum keretein belül és az autonómia kérdésének kapcsán is. Ennek az együttműködés iránti vágynak a bizonyítéka egyébként Tőkés László EP-listán elfoglalt vezető pozíciója.

Az RMDSZ képviselői találkoztak Bajnai Gordon miniszterelnökkel is, aki biztosította őket a különböző kisebbségben élő magyarok segítésére létrehozott pénzügyi keretek, például a Szülőföld Alap érintetlenségéről.