Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Izland megkezdte az EU-csatlakozási tárgyalásokat

2011.06.27. 15:13

Izland hétfőn, miniszteri szintű nyitóüléssel kezdte meg Brüsszelben hivatalos EU-csatlakozási tárgyalásait. A soros uniós elnökség nevében Martonyi János, a magyar diplomácia vezetője, valamint Össur Skarphédinsson izlandi külügyminiszter egyaránt történelmi jelentőségű pillanatnak nevezte a tárgyalások megkezdését.

Ossur Skarphedinsson izlandi külügyminiszter Martonyi Jánossal
Ossur Skarphedinsson izlandi külügyminiszter Martonyi Jánossal

bruxinfo szerint a tárgyalásokat az első négy tárgyalási fejezettel, vagyis a közbeszerzéssel, információs társadalom és média, tudomány és kutatás, oktatás és kultúra kapcsoaltával kezdték, a két utóbbit pedig ideiglenesen már le is zárták, mivel ezen a téren az ország már eleget tett az uniós követelményeknek.

Az izlandi külügyek irányítója azzal számol, hogy az összesen 35 tárgyalási témafejezetnek mintegy a felét idén, a másik felét jövőre nyithatják meg.  A tárgyalások egy része várhatóan gördülékenyen halad majd, hiszen az Európai Gazdasági Térség tagjaként az északi szigetország az uniós joganyag jelentős részét már átvette, és alkalmazza is.

A legnehezebbnek ígérkező halászati témában szintén még idén tárgyalnának, a mezőgazdasági és környezetvédelmi témák viszont megizzaszthatja a feleket, és nehéz ügy lehet az Icesave-ügy is. Az eddigi bővítésekhez hasonlóan viszont a Bizottság hangsúlyozza: a tárgyalások előrehaladása az adott ország egyéni teljesítményétől függ.