Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Izlandot felveszik az EU-ba

2009.01.30. 06:51
Izlandot gyorsított eljárással felveszik az EU-ba; ez akár két éven belül is megtörténhet - írta magas rangú brüsszeli és izlandi diplomáciai forrásokat idézve a pénteki The Guardian, amely szerint az unió meg akarja menteni a kis észak-atlanti országot a pénzügyi összeomlástól.

A legnagyobb baloldali brit napilap értesülései szerint az EU-bizottság már készül az izlandi felvételi kérelem néhány hónapon belül várható benyújtására, amelyet Brüsszelben "igen kedvezően" fogadnak majd. A tárgyalásokat, amelyek általában hosszú évekig tartanak, ezúttal "gyors üzemmódban" lefolytatják, és Izland rekordidő alatt, valószínűleg már 2011-ben az Európai Unió tagja lehet - áll a The Guardian írásában.

A brit lap idézi Ollie Rehn bővítési EU-biztost, aki kijelentette: az EU szívesebben vesz fel egyszerre két országot, mint egyet. Ha Izland hamarosan benyújtja jelentkezését, és a tárgyalások gyorsan haladnak, Horvátország és Izland "párhuzamosan csatlakozhat" az unióhoz - mondta a brüsszeli tisztviselő.

Rehn szerint Izland a világ egyik legrégebbi demokráciája, és stratégiai-gazdasági pozíciói előnyt jelentenének az EU-nak. A The Guardian értesülése szerint a bővítési biztos támogatásához hasonló véleményt fogalmaztak meg más vezető brüsszeli diplomaták is, emellett Csehország - a jelenlegi soros EU-elnök -, valamint az elnöki poszton utána következő Svédország is erősen bővítéspárti.

A jelenlegi átmeneti izlandi kormány fő erejét adó szociáldemokraták a minél gyorsabb euróövezeti csatlakozást is el akarják érni. A brit lapnak egy vezető izlandi illetékes úgy fogalmazott, hogy a helyi valuta - a korona - "halott... új valutára van szükségünk, és az egyetlen komoly lehetőség az euró".

Az izlandi gazdaság - jóllehet mélyen eladósodott és a pénzügyi válság miatt az összeomlás fenyegeti - eltörpül a fő EU-tagországok mellett, így nem valószínű, hogy Izland felvétele destabilizáló tényező lenne az unió számára - írta a pénteki The Guardian.