Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Bebörtönöznék a házasságtörőket Törökországban

2004.09.09. 17:02
A család szentsége és az emberi méltóság nevében három év börtönnel sújtaná a házasságtörést Tayyip Recep Erdogan török miniszterelnök. Az amúgy számtalan reformot is megvalósító kormányfő középkorias törvényjavaslata ellen az egész török média és a felvilágosult elit is tiltakozik. A török EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése szempontjából sorsdöntő látogatásra érkezett Günther Verheugen bővítési biztos reméli, hogy a javaslat "csak vicc".
Három év börtönnel büntetné a házasságtörést a török kormány legújabb büntetőjogi javaslata. Tayyip Recep Erdogan miniszterelnök, a kormányzó - gyökereit tekintve iszlámista - Igazság és Haladás Pártjának elnöke szerint a törvénycikkely elfogadása "létfontosságú" lépés a család szentsége és "az emberi méltóság" megőrzéséhez, írja a Guardian. Törökország ugyan szeretne csatlakozni az Európai Unióhoz, ez azonban a mélyen vallásos Erdogan szerint nem jelenti azt, hogy el kellene fogadnia "a tökéletlen" nyugati erkölcsöt is.

A szent család

"A család számunkra szent intézmény. Minél erősebb a család, annál erősebb az ország. Ha a család meggyengül, az ország romlásra kárhoztatik", jelentette ki nem kevés pátosszal pártja hétvégi gyűlésén. A török hírügynökség jelentése szerint Erdogan úgy véli, hogy az ország nyolcvan százaléka támogatja a kormány javaslatát.

Ehhez képest a sajtó és a nyugatias török elit egész pályás letámadást indított a javaslat ellen. Véleményük szerint Erdogan és a kormány javaslata nem csak Európától távolítja el az amúgy világias Törökországot, de olyan középkorias iszlámista államokkal hozza egy nevezőre, mint a házasságtörést halálra kövezéssel büntető Szaúd-Arábia.

Vissza a középkorba

"Egyetlen modern országban sincs ilyen törvény. Elfogadása esetén az állam jogot kapna arra, hogy beavatkozzon polgárai magánéletébe", jelentette ki Liz Amado, a Woman Human Rights csoport isztambuli csoportjának vezetője. A feminista csoportok és más emberjogi szervezetek több tízezres demonstrációt terveznek Ankarába a képviselőház elé szeptember 14-én, a javaslat vitanapján.

Erdogan javaslata - amit a miniszterelnök egyébként feministának tart, mert szemben az 1996-ban alkotmányellenessége miatt hatályon kívül helyezett hasonló törvénycikkellyel, a férfiakat ugyanúgy szankcionálná mint a nőket - Törökország EU-csatlakozási esélyeit is jelentősen ronthatja. A korábban harcos iszlámista hírében álló Erdogan ugyan számos, a korábbi világi vezetés által halogatott reformintézkedést hajtott végre, mellyel kivívta az unió elismerését, ezzel a lépésével valóban kockára tette a csatlakozási tárgyalások decemberre remélt kezdetét.

Az EU viccnek tartja

A tárgyalások megindításáról javaslatot előkészítő Günther Verheugen bővítési biztos öt napos látogatása előtt bejelentett javaslat máris kivívta a biztos rosszallását. A csütörtökön Törökországba érkezett Verheugen sajtótájékoztatóján ugyan udvariasan előbb a dicséretekkel kezdett, de hamar elítélte a kormányjavaslatot, írja az Eubusiness.com.

"Nem is értem, hogy gondolhattak erre a javaslatra pont most", jelentette ki Verheugen, aki szerint a törökök valószínűleg "csak vicceltek".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!