Rudolf
2 °C
13 °C

Merényletkísérlet az Európai Néppárt vezére ellen

2004.01.05. 18:24
Pokolgépes merényletet kíséreltek meg az Európai Néppárt vezetője ellen. A konzervatív politikus brüsszeli irodájában levélbomba robbant. Levélbomba robbant az EPP spanyol tagozatának vezetőjénél és egy brit munkáspárti képviselő manchesteri irodájában is. A kis erejű szerkezetek nem okoztakkárokat, a Néppárt vezére nem is tartózkodik Brüsszelben.
Levélbomba robbant hétfőn az Európai Néppárt (EPP) vezetőjének brüsszeli irodájában. A merényletnek nincsenek sérültjei. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó párt vezetőjének címére könyvküldemény érkezett, azt Hans-Gert Pöttering egyik munkatársa nyitotta ki.

A Néppárt elnöke jelenleg nincs Brüsszelben.

A nap folyamán egy másik levélbombát is találtak az APP brüsszeli központjában. A fel nem robbant küldeményt Jose Ignacio Salafrancának, a spanyol tagozat vezetőjének címezték. A nyomozás eddigi megállapításai szerint mindkét bombát december 22-én, Bolognában adták fel.

Levélbomba robbant hétfőn egy brit európai parlamenti képviselő machesteri irodájában is. A hétfő esti londoni bejelentés szerint a kormányzó baloldali Munkáspárt egyik EP-képviselőjének helyi irodájában lépett működésbe a postán érkezett pokolgép. A borítékot a képviselő titkárnője bontotta fel, és a szerkezet ekkor kapott lángra. A közlés szerint a titkárnő "viszonylag épségben" megúszta a merényletet, és a keletkezett tüzet az iroda munkatársai gyorsan eloltották.

Olasz anarchisták szervezkednek?

Az elmúlt év utolsó napjaiban négy levélbombát is küldtek vezető európai politikusoknak, köztük az EB elnökének, Romano Prodinak is. A személyi sérüléseket nem okozó pokolgépeket mind Bolognában adták postára. Az olasz hatóságok helyi anarchistákat gyanúsítanak a merényletekkel.

A Republica című olasz napilap értesülései szerint a hatóságok egy 250 tagú, Euroopposizione nevű szervezet tevékenységét vizsgálják, de bizonyítékot még nem találtak. Az idén alapított szervezet kiáltványában harcot hirdet "Európa urai, háborújuk, békéjük, elnyomásuk és ellenőrzésük ellen". Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter szerint a csoport kihasználhatja a Vörös Brigádok terrorszervezet összeomlását.