Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Magyar bukás az euróvizsgán

2004.10.20. 07:48
Egyetlen feltételét sem teljesíti pillanatnyilag Magyarország az euró bevezetésének. Az Európai Bizottság jelentése szerint még a jegybanktörvénnyel és az alkotmánnyal is bajok vannak. A pénzügyminiszter ennek ellenére bízik a közös pénz 2010-es bevezetésében.
Nem teljesíti az euróövezeti csatlakozás egyetlen kritériumát sem Magyarország és Lengyelország, írja az Európai Bizottság 2004. évi konvergenciajelentése. Az EU öt kritérium alapján vizsgálja, hogy a tagállamok alkalmasak-e a közös valuta bevezetésére, írja a Magyar Hírlap.

Magas az infláció, a hiány és a kamat is

Magyarországon az előírt 2.4 százalékos inflációnál jóval nagyobb, 6.5 százalékos volt a pénzromlás. Az államháztartás GDP-arányos hiánya is több mint kétszerese a megengedett háromszázalékosnak, 2003-ban 6.2 százalék volt. A hosszútávú kamatkritérium 6.4 százalék, Magyarországon azonban jelenleg 8.1 százalék a kamatszint.

A jelentés szerint a magyar jegybanktörvény és az alkotmány sem egyeztethető össze teljesen az Európai Központi Bank előírásaival. A forint árfolyamának elmúlt egyéves ingadozásai sem felelnek meg az euróövezeti előríásoknak.

Bár Magyarország pillanatnyilag egyetlen követelménynek sem felel meg, Draskovics Tibor biztos benne, hogy 2010-re az ország teljesíti az euró bevezetésének kritériumait, idézi a Magyar Hírlap a pénzügyminiszter a német Handelsblattnak adott nyilatkozatát.

Litván előretörés

A bizottság jelentése szerint egyetlen újjonan csatlakozó tagállam, illetve a jelentésben szintén szereplő Svédország sem felel meg minden feltételnek. A legjobb helyezést Svédország és Litvánia érte el, három kategóriában teljesítve az euróövezeti feltételeket.

Három új tagállam, Szlovánia, Észtország és Litvánia már belépett az ERM-II. átváltási mechanizmusba, amelyben plusz-mínusz 15 százalékos sávban kötik valutájukat az euróhoz. Az átváltási mechanizmusban legalább két évet kell tölteniük, mielőtt az euróövezeti tagságra pályázhatnak. Svédországban 2003-ban népszavazás utasította el az euróövezeti csatlakozást, és svéd koronát az ERM-II.-be sem vitták be.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft