Sára, Márió
2 °C
6 °C

Indokolatlan szigor az energiaitalok ellen

2004.03.03. 12:07
A termékek szabad áramlását gátolják azok az olasz és francia törvények, amelyek az EU-ban megszokottnál szigorúbb feltételekhez kötik az energiaitalok és egyéb energia-termékek forgalmazását. Az Európai Bíróság döntése szerint a két országnak módosítania kell szabályozását, ellenkező esetben Róma és Párizs jelentős összegű pénzbírságra számíthat.
Rendkívül szigorú egészségügyi szabályozást ír elő Olaszország a rehidratáló glukózitalok és az "energiarudak" esetében. Franciaországban hasonlóan kemény feltételeket szabnak a vitaminokkal dúsított termékek forgalmazásának engedélyézéséhez. Az említett termékek emberi fogyasztásra való alkalmasságát vizsgáló pótellenőrzéseket most törvényellenesnek minősítette az Európai Bíróság, tekintettel arra, hogy Európa több országában forgalmazott termékekről van szó.

Felesleges akadékoskodás

A bíróság szerint Róma nem tudja elfogadhatóan megindokolni a szigorításokat. A bírósági indoklás értelmében a hatóság akadékoskodása jelentősen megdrágítja és körülményesebbé teszi az érintett termékek értékesítését. Róma ellen brit termelő emelt panaszt, míg Párizs feltételeit több, Európa-szerte akadálytalanul forgalmazott termék értékesítésében érdekelt európai cég kifogásolta.

Amennyiben Olaszországban és Franciaországban nem igazítják az európai normákhoz a jelenlegi szigorú feltételrendszert, komoly pénzbírságot kockáztatnak.