Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Alkotmánybuktatásra készül Hollandia

2005.06.01. 10:29
Formálisan is elsöpörhetik az európai alkotmányt a holland választók. A szerdai szavazáson a nemek elsöprő sikere várható. Csehország, Lengyelország és Nagy-Britannia Chirac szándékairól érdeklődik, de igazából elfelejtené a szavazást.

Megkezdődött a szavazás az Európai Unió alkotmányáról Hollandiában. Az előrejelzések szerint várhatóan a szavazók csaknem kétharmada mond majd nemet a szerződésre. Az országban kétszáz éve első népszavazás eredménye jogilag nem kötelező erejű, Jan Peter Balkende kormányfő azonban ígéretet tett rá, hogy harminc százalékot meghaladó részvétel esetén a kormány tartja magát a népakarathoz.

B-terv nélkül

A szavazáson negyven százalék körüli részvételre számítanak. A vasárnapi francia elutasítást követő holland "nem" végleg elsöpörheti az alkotmányos szerződést. Az EU brüsszeli képviselői továbbra sem nyilatkoznak a B-tervről, vagy arról, hogy mi lesz az alkotmány további sorsa. Többségük kitart a ratifikálási folyamat folytatása mellett.

A folyamatot azonban többen is megakasztanák, elsősorban Tony Blair. Az alkotmányt még közel tucatnyi tagállam nem ratifikálta, a szerződésről népszavazáson döntő Csehországban, Lengyelországban és Nagy-Britanniában pedig szintén nagy az esélye az elutasítók győzelmének.

Hagynák a szavazósdit

A Guardian értesülései szerint a három ország vezetői arra próbálják rákényszeríteni Chiracot, hogy nyíltan közölje, tervezi-e újabb népszavazás kiírását az alkotmányról Franciaországban. Más esetben ugyanis fölöslegesnek tartanák a népszavazást egy "eleve halott" szerződésről.

Nagy-Britanniában még Chirac pozitív válasza esetén is kérdéses a szavazás. A Guardiannak nyilatkozó politikusok pártállásuktól függetlenül úgy vélték, hogy a politikai elit csak magát járatná le egy szavazással.

Nem akarnak hülyének tűnni

"Most képzeljék el Tony Blairt, amint kiáll a közvélemény elé, és arra kéri a szavazókat, hogy fogadjanak el egy olyan szerződést, amit a franciák már elutasítottak, de talán elfogadják azt, ha majd változtatnak rajta. Ráadásul pont azokon a pontokon változtatnának, amiért mi a leginkább harcoltunk. Hát, én ezt nem tudom elképzelni" - nyilatkozta a lapnak Stephen Wall, Blair egykori uniós főtanácsadója.

Ken Clarke, a Konzervatív Párt elnökségére is esélyes egykori pénzügyminiszter szerint a brit közvélemény "egyszerűen hülyének tartaná a politikai elitet, ha megtartanánk a népszavazást".