Hülye franciák

2005.06.01. 08:00
Franciaország nemet mondott az európai alkotmányra. Már a hírcímmel se stimmel minden. Franciaország tudvalevőleg egy csomó franciából áll ugyanis, meg persze még egy fél csomó arabból és egyébből. Ezen franciák és arabok egy része szokott kontinentális alkotmánytervezeteket olvasgatni, így többé-kevésbé jogosan lehet véleménye arról, hogyan is kellene működnie az uniónak. Más részük, gyaníthatóan a többség, a kérdésre nyilván azt jelölte volna be, hogy "hö?" - de ilyen rubrika nem volt. E válasz alatt körülbelül azt kell érteni, hogy fogalmuk sincs, hol vannak és mit csinálnak, és egy óra alatt se tudnák felsorolni a tagországokat. Viszont mivel csak igen és nem volt, beikszelték jól, hogy nem, ami alatt azt értik, hogy Chirac és Raffarin ellenszenves pöcsök, a törökök csak ne akarjanak beköltözni, és egyébként is, mindenki dögöljön meg.

Európa Hitler alatt volt utoljára egységes.
Hogy aztán az alkotmány ügyében mi lesz és mi lehetett volna, és azzal ki jár a legjobban, arról vitatkozhatnak tovább azok, akik szoktak alkotmányt olvasni. Meg most már arról is, érdemes volt-e megkérdezni a hülye népet. Hogy nem túl komoly dolog-e az integráció ahhoz, hogy a népre bízzuk. Hogy össze lehet-e rakni egy államszövetséget demokratikusan. Hogy nem marad-e így el az európai hajó a többitől, ahol - Kínát kivéve - szintén a matrózok választják ugyan a kapitányt, de utána már nem mászkálnak fel a hídra kapcsolgatni, és baszkurálni a navigátor ceruzáját, amikor az a tíz-húsz évre való útvonalat rajzolgatja.

Vagy hogy össze lehet-e rakni egyáltalán. Az igaz, hogy az erőszakkal összegereblyézett birodalmak idővel szétestek véres darabokra, de az is, hogy ilyen méretű és nemzetszámú egységet utoljára a szovjeteknek sikerült összepakolni, és nem úgy, hogy megkérdezték a tisztelt litván népet, óhajt-e csatlakozni. Előbb csatlakoztak, aztán már inkább óhajtották. Európa is Hitler alatt volt utoljára egységes. Ilyen még nem volt, hogy a belépők maguk döntenek, és aztán mindenki beleszól mindenbe.

Sajnos a geopolitika olyan ügy, amiben a nép illegitim.
Nem is lesz: a most elutasított alkotmány épp azt célozta, hogy irányíthatóbb legyen az unió, hogy legalább negyedannyira kormányozható legyen, mint egy nemzetállam. Hogy ne egy hisztis haveri kör legyen. Ehhez meg pont az kéne, hogy a nemzetállamok önként adják oda a saját kormánykerék egy-egy darabkáját. A sok kis ország vezetői pedig hiába látják előre, hogy másképp a sok nagy ország egyenként fogja felfalni őket a közeljövőben, ha erről meg kell kérdezniük a népüket, amelyik azt se tudja, hol van Kína, és abba az irányba legfeljebb Lengyelországig, legeslegfeljebb Törökországig lát el. Sajnos a geopolitika olyan ügy, amiben a nép illegitim. Egyszerűen a tudatlansága miatt; azért, mert hiányosak az információi, és nem is az a dolga, hogy a földgömböt forgatva a jövőn gondolkodjon. Nincs is földgömbjük. Már mért pont ehhez értene mindenki? A hülye franciák tehát azok, akik egyáltalán népet szavaztattak. A többi franciának nincs mit felróni.

Meglesznek a tanulságai ennek a francia nemnek. Az egyik az, hogy stratégiai kérdésekben nem népszavazunk. A másik, rosszabb megoldás, hogy ha kontinentális összefogásra van szükség, akkor azért tenni is kéne valamit. Fenyegetés nélkül nem megy. Most az eltérített repülő a menő. Csak keresni kell hozzá egy olyan közeli és gyönge ellenséget, akit bosszúból az egyesült Európa is le tud győzni. Oroszországnak Csecsenföld is sok volt, Amerikának Irak volt nagy falat, Európának hadserege sincs. Olyan ellenségre van szükség, amire elég párszáz rendőr. A jedi-lovagok, vagy valami városállam, mittudomén, innentől oldják meg maguknak.  • Hírek
  • Hírek