Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Kétszáz magyar az Európai Parlamentben

2005.06.20. 16:10
Ötvenöt magyar kaphat életre szóló kinevezést az Európai Parlament hivatalnokaként. A magyarok sikerrel pályázták meg az uniós állásokat, egy évvel a csatlakozás után már kétszázan szorgoskodnak Brüsszelben és Strassbourgban.

Elérte a kétszázat az Európai Parlamentben dolgozó magyarok száma. Az EP titkárságának adatai szerint ötvenöt magyar állampolgár dolgozik a hivatalos állományban. Valamennyiük teljesítette a többfordulós uniós versenyvizsga feltételeit. Többségük még kilenc hónapos próbaidejét tölti az EP-nél, ennek letelte után akár életre szóló kinevezést is kaphatnak.

Az uniós parlamentben további 44 magyar állampolgár dolgozik ideiglenes tisztviselőként, négyen pedig szerződéses munkatársként.

Csehül állnak

Az uniós parlament budapesti információs irodájában jelenleg ketten dolgoznak. Rajtuk kívül a magyar EP-tisztviselők nagyjából hatvan százalékának Brüsszelben van a munkahelye, a többieknek pedig Luxembourgban. A munkatársak egy része havonta egy hetet Strasbourgban tölt, amikor ott tartják az Európai Parlament plenáris ülését. Jelenleg egyébként nyolc magyar fiatal gyakornokoskodik az EP valamelyik, pártoktól független részlegén.

Az EP-ben május 1-én 4514-en dolgoztak. A legtöbben, 593-an a belgák vannak, az Unió népességre és területre is legnagyobb államából, Németországból mindössze 354 munkatárs érkezett. A Magyarországhoz hasonló Csehország 82 munkatársat ad.

Határon túlról erősítenek

Bár nem hivatalnokok, a huszonnégy magyar EP-képviselő és munkatársaik is Brüsszelben, illetve havonta egy hétig Strasbourgban dolgoznak. A husszonnégy képviselő munkáját ötvenegy munkatárs és nyolc-kilenc gyakornok segíti.

A magyarországiak mellett határon túli magyarok is vannak Brüsszelben. A két felvidéki képviselő, Bauer Edit és Duka-Zólyomi Árpád titkárságán négy szlovákiai magyar asszisztens és rendszeresen egy-két magyar gyakornok dolgozik. A magyarok száma tovább nő majd a Magyarországnak szánt posztok további feltöltésével. Idén szeptemberben megérkeznek a romániai megfigyelők is, akik közül hármat - Szabó Károlyt, Kelemen Atillát és Kónya-Hamar Sándort az RMDSZ jelölt.