Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Drága lesz az EP-választás

2004.01.27. 07:07
Összegszerűen a parlamenti választásoknál olcsóbb, az egy képviselőre eső kampányköltség tekintetében azonban akár drágább is lehet a pártok számára az európai parlamenti választás - írja a Világgazdaság. A politikai erőknek ugyanis országos kampányt kell folytatniuk, így a legnagyobb kiadásokat jelentő médiafelület-vásárlásokat nem spórolhatják meg.
Egyelőre kizárólag az SZDSZ nyilatkozott hivatalosan is arról, hogy költségvetéséből mennyit szán a júniusi választásokat megelőző kampányra: a 250 millió forintban megjelölt összeg lényegesen, mintegy százmillió forinttal alatta marad a párt által 2002-ben költött összegnek.

Ami belefér

Ezúttal ugyanakkor a pártok kezét semmi nem köti: nem sikerült ugyanis törvényi megállapodásra jutni a tekintetben, mennyi pénz fordítható a korteshadjáratokra, a két nagy párt így mindenféle aggálytól mentesen költheti el a várhatóan egymilliárd forintot jóval meghaladó összeget - olvasható a Világgazdaság keddi számában.

Az olcsóbb vagy drágább összehasonlítás mellett újszerű lehet a júniusi voksolás a tekintetben is, hogy az eleve kisszámú, 24 kiosztásra kerülő mandátum miatt nehezebb lehet az eredmények összevetése is. A listás választásokon csak az részesülhet a képviselői helyekből, aki eléri az ötszázalékos országos eredményt, az ezt felmutató pártok között azonban minden további 3-4 százaléknyi szavazat eredményezhet egy mandátumot. Ez egyben azt is jelenti, hogy a közvélemény-kutatásokban ma fellelhető különbség júniusban akár csak 1-2 mandátumos eltérést jelent a két nagy erő között.