Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Csatlakozás: huszáros aktus az Erzsébet hídon

2004.04.28. 09:30
A Supergroup újabb hidas installációját kapja többek között ajándékba a főváros lakossága az uniós csatlakozás ünnepi hétvégéjén. A Kancellária, felkérése szerint olyan műalkotást várt, ami öregbíti Magyarország hírnevét. Ennek jegyében az Erzsébet hidon a 21. századi magyar huszár és a germán nőtípus találkozik.
A Supergroup tervei alapján változtatják át az Erzsébet hidat félig országreklámként, félig műalkotásként értelmezhető üzenetté - tudta meg az Index Házi Katalintól, az EU-hétvége sajtófőnökétől. A Miniszterelnöki Hivataltól kapott felkérés arról szólt, hogy olyan produkciót kell alkotni, ami jó eséllyel kerül be a külföldi médiába, "öregbítve ezzel Magyarország hírnevét".

Az elfogadott terv szüzséje szerint a legkiválóbb látványhelyszín egyedül a belső Dunapart lehet, amivel nem vetekedhet egyetlen más most csatlakozó ország fővárosa sem. Három budapesti hidat készítenek fel az EU-hétvégére: a Lánchídon kalácsos-kakaós reggelire várják az aznap születésnapjukat ünneplő gyerekeket, gasztronómiai utalásként hazánk konyhaművészetére. Az utalás azért távoli, hiszen a kisededek nem cseresznyepaprikát kapnak sertésfejjel és szatmári szilvával. A Szabadság híd befüvesített burkolatán az ország természeti adottságait jelenítik meg, míg az átalakított Erzsébet-híd - amelyről mesterséges vízesés zúdul majd a Dunába - egyszerre utal majd Magyarország gyógyvízkincsére, sporttehetségeire, és huszáros-macsó virtusára.

Érzéki csatlakozás

Látványterv
Klikk a képre!
Az Indexhez is eljuttatott látványtervek szerint az Erzsébet-híd híd keleti - az alkotók szerint ezzel Magyarországot jelképező - pilonjai közé egy labdát lóbáló vízilabdázó hatalmas fotója kerül, míg a nyugati kapuban egy feltartott kezű pólós hölgy alakítja Európát, a "gyönyörű nőt". A két kapu között egy öt méter átmérőjű sárga labda lóg majd. Ezzel válik háromdimenziós installációvá a híd. A jelenet javasolt értelmezése a következő: a Pest felőli kapuban látható, magyar felségjelzésű "mokány magyar vízilabdázó" próbálja bedobni a budai oldalon EU-s úszódresszben taposó vízilabdázónőnek a gólt.

Már a látványtervek alapján nyilvánvaló, hogy mi vonzza majd a kéjenc magyar közönséget a hídra: a nagymellű, göndör modellben a mű tervezői "a szőke, hosszú hajú germán nő sztereotípiáját" látják megtestesülni, aki kihívóan, de egyben biztatóan is mosolyog a nála célt elérni kívánó "huszonegyedik századi magyar huszárra". Az "érzéki csatlakozásra" rímelő értelmezési lehetőségeket nem zárja ki az alkotás, amivel tisztában is vannak a terv készítői. Szerintük azonban a szavak nélkül megformált, politikamentes üzenet konkrétan mégiscsak arról szól, hogy Magyarország most kap egy olyan esélyt, amire eddig nem volt példa. A vízilabda pedig magyar sikersportág, így van remény, hogy nem baltázzuk el a kínálkozó helyzetet - sugallja majd az alkotók értelmezésében a rövid életű mű.

Kétoldali vízesés

A megvalósítás technikai megoldásai hasonlóak lesznek, mint a Supergroup korábbi munkáinál. Speciális építkezési hálóra nyomtatják majd a képeket, amiket alpinisták rögzítenek helyükre pénteken éjszaka. A széllel ezúttal talán kevesebb gond lesz, mivel a korábbi hajó-projekttel ellentétben most a Dunán uralkodó széliránnyal párhuzamosan feszülnek a négyszáz négyzetméteres leplek, amik ráadásul csíkokból állnak majd össze egy-egy nagy képpé. Így a fotókat átjáró szél nem kap bele a két vitorlába, és nem röpíti a hidat a Gellért-hegy oldalába, lerombolva Andy Vajna villáját.

A több millió forintba kerülő installációt a Fővárosi Vízművek által felajánlott kétoldali vízesés egészíti ki, a fő üzenetet Magyarország gyógyvízkincseire, fürdőhelyeire utaló motívummal gazdagítva. A csatlakozás napján Demszky Gábor kapcsolja be tizenegy órakor a Dunára merőleges zuhatagot, ami ettől számítva óránként tizenöt percre lép működésbe. A megvalósítást az EU-ünnepség lebonyolítását közbeszerzési pályázaton megnyerő Ogilvy and Mather reklámügynökség és alvállakozói végzik, a Supergroup csak a tervekért felelős.

Google szörcs: Korsos Anita

Az Európát megtestesítő kívánatos nő szerepére Korsós Anitát szemelték ki. Az egyik férfimagazin felfedezettjeként számontartott modell kisebb rajongótábort tudhat magáénak a webes celebritifotók kedvelői között, a róla készült felvételek több túlfűtött fórumot - meglepő módon köztük sok oroszt - megjártak már.

A vízipólós megformálásra Kásás Tamást, világklasszis sportolót akarták megszerezni, aki a vízilabda-válogatott egyetértését is bírva vállalta volna a felkérést, de végül a szponzorok nem engedték hirdetések nélkül szerepelni a keményen támogatott játékost. Így a magyar pólóst is egy fotómodell alakítja az installáció Pest felőli részén.