Géza
-12 °C
-4 °C

Jótékony norvégok támogatják a csatlakozókat

2004.01.09. 12:01
Bár nem is tagja az Európai Uniónak, mégis Norvégia lehet a csatlakozó országok legjelentősebb szponzora. A kétszázmilliós támogatás gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden egyes norvég 137 eurót ad az új belépőknek. A csatlakozás élharcosai ennél jóval szűkmarkúbbak: a franciák fejenként tíz, a németek tizenkilenc eurót adnak.
Norvégia lehet az Európai Unióhoz idén májusban csatlakozó tíz ország egyik legfőbb anyagi támogatója - írja a Nationen című norvég lap. Habár az ország nem is tagja az uniónak, az Európai Kereskedelmi Övezet (EEA) keretében aláírt egyezmény alapján 205,8 millió eurós támogatást nyújt a csatlakozóknak.

A megállapodás értelmében Norvégia szabadon kereskedhet az EU tagjaival, cserébe azonban a támogatási programokból is részt kell vállalnia. Összehasonlításképpen, az EU-tag Svédország 64-84 millió eurót, Dánia 19-25 millió eurót áldoz az új tagok felzárkóztatására - írja az euobserver.com.

Norvégia más tekintetben is kiemelt támogatónak számít. A Nationen számításai szerint míg a csatlakozók támogatása minden egyes német állampolgárnak 18,60 eurójába kerül, a norvégok egy főre vetítve 137,20 eurót fizetnek. Franciaország lakosonként 10,20, Olaszország 14, Hollandia 46,90, Nagy-Britannia 17,70 eurót fizet.