Hermina
15 °C
27 °C

Kelet-európai telekomcégek lobbija Brüsszelben

2003.10.09. 10:32
Brüsszelben lobbizott más kelet-európai telekommunikációs cégek (köztük a Pannon GSM) vezetőivel a múlt héten Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója. A 13 jelen lévő cég vezérigazgatói arról próbálták meggyőzni az Európai Bizottság illetékeseit - amennyire tudjuk, egyelőre nem valami sikeresen -, hogy jövőre, amikor a csatlakozó államokban életbe lép az új, uniós elvárásoknak megfelelő hírközlési szabályozás, Brüsszel ezen országok speciális piaci szempontjait figyelembe véve és egyúttal az érintett cégek érdekeinek megfelelően járjon el.
Az ügy középpontjában az új uniós hírközlési szabályozás áll, amelynek alkalmazása Magyarországon várhatóan január 1-től kezdődik meg. A majdani törvény arra kötelezi a magyar szabályozóhatóságot (a mai Hírközlési Felügyelet utódszervét), hogy mérje fel a hazai telekommunikációs piacot, határozza meg, kik rendelkeznek piaci erőfölénnyel és javasoljon szabályozó intézkedéseket. Mindezeknek a kérdéseknek az eldöntésében az Európai Bizottságnak, ami az EU legfőbb versenyhatósága is, konzultációs és vétójoga van.

Versenyügyi lobbi

A Matáv méreténél és piaci erejénél fogva még akár rosszul is kijöhet ebből a piacfelmérési huzavonából. Straub Elek ezért más kelet-európai telekomcégek vezetőivel együtt a múlt héten Brüsszelbe jött, hogy találkozzon az Európai Bizottság illetékeseivel. Konkrétan arról próbálta meggyőzni a Bizottságot, hogy majd amikor Magyarországon lezajlik a piacfelmérés, akkor vegyenek olyan szempontokat is figyelembe, amelyek egyfelől jogosak - szerinte -, másfelől meg persze kedveznek a Matávnak.

Egy példa: Magyarországon a vezetékestelefon-piac liberalizációja később zajlott le, mint a nyugat-európai országok többségében, amikor már alaposan elterjedt a mobiltelefon használata. Ez azt jelenti, hogy a magyar vezetékestelefon-szolgáltatóknak nem csak egymással kell versenyezniük a telefonbeszélgetések piacán, hanem a mobilszolgáltatókkal is. (Legalábbis ezzel érvelt Straub.)

A Matáv azt szeretné elérni, hogy a Bizottság - illetve a magyar szabályozóhatóság - úgy mérje fel a magyar piacot, hogy a mobil- és a vezetékes szolgáltatókat ebben a tekintetben egy kalap alá helyezze. A Matáv haszna ebből nyilvánvaló: míg a vezetékes piacon gyakorlatilag monopóliummal rendelkezik, addig csak egy a nagyok közül, ha a Westelt, a Pannont és a Vodafone-t is figyelembe vesszük. Ennek pedig komoly hatása lehet arra, hogy a magyar hatóság milyen piacszabályozó intézkedéseket javasol, akár a Matávval szemben.

Családon belüli rivalizáció

A Matáv például konkrétan az általa birtokolt Westel javára veszít el előfizetőket - mutatott rá Brüsszelben Straub Elek. Egy, az Andersen Consulting által az érintett telekomcégek megbízásából készített felmérés élénken illusztrálja ezt a jelenséget: hazánkban 2000 és 2002 között 31-ről 65 százalékra nőtt a mobiltelefonok elterjedtsége, míg a vezetékes vonalaké 39-ről 36 százalékra csökkent.

Egyébként nincs kizárva, hogy a Bizottság elfogadja ezt az érvelést. Inotai G. András, brüsszeli versenyjogi szakértő az Indexnek azt mondta, hogy egy tagállami hatóság elvileg megállapíthatja, hogy a vezetékes- és a mobilhívás azonos piachoz tartozik, amennyiben a közösségi versenyjog alapelveit alkalmazva arra a következtetésre jut, hogy a vezetékes szolgáltatók árképzését ténylegesen korlátozzák a mobilszolgáltatók.

Magas lóról

Az Index egyébként úgy tudja, hogy a kelet-európai üzletembereket nem fogadták túl nagy megértéssel Brüsszelben. Erkki Liikanen információs társadalomért és vállalkozásokért felelős uniós biztos háromnegyed órát késett a megbeszélt találkozóról, ahol közölte, hogy csak tíz perce van. A leginkább illetékes versenyügyi főigazgatóság pedig csak egy alacsonyabb rangú beosztottjával képviseltette magát. "Annál kellemetlenebb volt, amikor lefelé menet összefutottak [Mario] Montival [a versenyügyi főbiztossal] a liftben" - súgta meg egy bizottsági tisztviselő, aki értesült az eseményekről.

Straub Elek újságíróknak utóbb csak annyit mondott, hogy a brüsszeli illetékesek tanulmányozzák a kelet-európaiak kéréseit. A magyarországi piacfelmérés várhatóan jövőre kezdődik meg és akár egy évig is eltarthat.