Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Parmezánháború Berlin és Brüsszel között

2004.04.14. 12:46
Akár jogi úton is a parmezán név mellőzésére kényszerítheti a német sajtgyártókat az EU. Az unióban törvény védi a földrajzi helyekhez kapcsolható termékek nevét. A parmezánkérdés rendezése különösen fontos, mert enélkül az EU nem tud egységesen fellépni a külföldi névbitorlók ellen.
Perrel fosztaná meg a német sajtgyártókat a parmezán név használati jogától az Európai Bizottság. Az EU törvénnyel védi a földrajzi helyekhez kapcsolható termékneveket - mint például a Rocquefort vagy a Tokaji - azoktól a vállalkozásoktól, amelyek másutt gyártják hasonló terméküket, s az eredeti elnevezést egyszerűen eltulajdonítják.

Túl általános

A törvény nyolc éve hatályos az unió területén, ám a német sajtgyártók még mindig használják a parmezán kifejezést - ami az olasz Parmigiano Reggiano elnevezésből származik. A német termelők azzal védekeznek, hogy ez a kifejezés már általánossá vált, a "parmezán" szót nem lehet a névvédő törvény hatálya alá helyezni.

Az EU már tavaly októberben felszólította Berlint, hogy tartsa be az előírásokat, de a németek nem változtattak a gyakorlaton. Így Brüsszel most utolsó figyelmeztetést intézett az EU legerősebb tagországához, s amennyiben ennek sem lesz foganatja, kénytelen lesz jogi útra terelni az ügyet. A német fél jogi képviselője szerint álláspontjuk nem változott: Németország szerint a parmezán kifejezés nem tartozik az ominózus törvény hatálya alá, így nem élvez védelmet.

Az uniónak nemzetközi szinten (az EU-n kívül) is egyre több gondja adódik a földrajzi kötődésű terméknevek ügyében. Emiatt Brüsszel számára kulcskérdés, hogy minél hamarabb tisztázza a parmezán-ügyet a németekkel, hiszen így Európa egységesen léphet fel a nemzetközi szintű tárgyalásokon.