Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Polgárháborútól tart Gheorghe Funar

2004.03.17. 14:36
Polgárháborút vizionált legutóbbi nyilatkozatában Gheorghe Funar. A Daily Telegraph szerint a fegyvereket csempésző, erdélyi fiatalokat fegyveres harcra kiképző magyar titkosszolgálatokról nyilatkozó kolozsvári polgármester példázza legjobban azt, miért is nem alkalmas az európai uniós tagságra Románia.
"Polgárháborút" akar szítani a magyar titkosszolgálat Romániában - jelentette ki a Daily Telegraphnak adott interjújában Gherghe Funar. Kolozsvár háromszor megválasztott szélsőjobboldali polgármestere szerint a magyarok "ezeregyszáz éve ellenségesek a románokkal, egyetlen céljuk ma is Nagy-Magyarország megteremtése".

"Titkosszolgálataik aktívabbak, mint valaha. Fiatal embereket képeznek ki fegyveres alakulatokba, nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot csempésztek az országba. Jugoszláv típusú polgárháborúra számíthatunk" - jelentette ki a napilapnak a kolozsvári polgármester.

Nacionalista posvány

A Telegraph szerint Funar szavai jól példázzák, miért is maradt ki Románia az EU májusi bővítéséből. A kilencvenes évek elején az effajta pánikkeltés megszokott volt a térségben, de mostanra a legtöbb ország már rendezte viszonyát szomszédaival - írja a brit napilap. Csehország megbékélt a szlovákokkal, Magyarország sem szól bele aktívan diaszpórája életébe, még a balti államok is rendezni látszanak orosz állampolgáraik jogi helyzetét.

Ezzel szemben Romániában a borzasztó méretű munkanélküliség és a járványszerű korrupció ellenére is a pénzt "nacionalista badarságokra" pazarolják - írja a lap. Példaként a piros-sárga-kékre festett kolozsvári padokat és kukákat, illetve a száz éve, még "magyar uralom" alatt készített főtér régészeti célúnak mondott "feltúrását" hozza fel a lap romániai tudósítója.

Kimaradhatnak az unióból

A lap szerint nem véletlen, hogy az EU a bővítési tárgyalások felfüggesztésével fenyegette meg a jelen problémái helyett a múltba révedő román politikai elitet. Hiába azonban a kormány múlt heti - a lap szerint inkább csak látszat - átalakítása, az EU vezetői egyre inkább felismerik: Románia csak a Ceaucescu-érában már megismert kettős beszédet folytatja. "Leváltanak egy-két minisztert, de a lényeg nem változik" - nyilatkozta a napilapnak Bogdan Cerghizan, a Nemzeti Parasztpárt kolozsvári irodavezetője.

A lap szerint az sem véletlen, hogy Bulgária - mely a rendszerváltás elhúzódása és a posztkommunisták kezdeti ügyetlenkedései miatt maradt ki az első bővítési körből - az utóbbi időben egyre keményebben lobbizik azért, hogy tagsági kérelmét Romániától függetlenül bírálják el.