Gusztáv
-4 °C
1 °C

A republikánusok félnek az EU-tól

2004.06.09. 11:22
Az amerikaiak szerint a legfőbb világpolitikai kérdésekben hazájuk az Európai Uniónál pozitívabb szerepet játszik, derült ki a Gallup Europe felméréséből. A demokrata érzelműek nem látják ennyire kedvezően országuk szerepét.
Az amerikaiak negyvennégy százaléka szerint "nagyon valószínű" vagy "bizonyos mértékig valószínű", hogy az Európai Unió valaha szuperhatalommá válik. Ennek valószerűtlenségében ugyanennyien kételkednek, derül ki a Gallup Europe sajtóközleményéből.

Legkisebb eltérés a környezetvédelemnél

A világpolitikai kérdésekben, az amerikaiak szerint, hazájuk pozitívabb szerepet játszik az Európai Uniónál. A legpozitívabban, a felmérés szerint, a terrorizmus elleni amerikai harcot értékelik (USA 69 százalék, EU 41 százalék), míg a legkisebb eltérés a környezetvédelemnél mutatkozik (46, illetve 40 százalék az USA javára). A világ szegénysége elleni küzdelemben 57-33-as, a világbékéért folytatott tevékenységben 59-45-ös USA-előny jött ki.

A demokraták nem félnek annyira az EU-tól

A válaszadásokban nagyobb eltérések tapasztalhatók a politikai táborokhoz való tartozásnak megfelelően. A kutatásban feltárt különbségek az utóbbi években végzett Gallup Europe vizsgálatok tapasztalataihoz viszonyítva is nagyobb megosztottságot tükröznek.

Arra a kérdésre, hogy vajon az EU lesz-e valaha is olyan szuperhatalom, mint az USA, a republikánusok negyven százaléka felelte azt, hogy ez "nagyon valószínű" vagy "bizonyos mértékig valószínű", míg ugyancsak negyven százalékuk úgy vélekedett, hogy ez hogy "nem nagyon" vagy hogy "egyáltalán nem valószínű". A demokraták ezzel szemben némileg optimistábban válaszoltak: közöttük negyvenkilenc százalék véli úgy negyvenkét százalékkal szemben, hogy ez valószínűleg bekövetkezik.

A republikánusok az USA terrorizmus elleni háborúban, a világbéke megőrzésében és a világban tapasztalható szegénység elleni küzdelemben viselt szerepét emelik ki. A demokraták ezzel szemben - nagyobb arányban tulajdonítanak pozitív szerepet az EU-nak, mint az USÁ-nak a világbéke előmozdításában és a környezetvédelem terén.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft