Klaudia
-4 °C
2 °C

Nem állítják vissza a halálbüntetést az EU-ban

2006.08.02. 15:30
A halálbüntetésre vonatkozó EU-s törvényeknél kivételt tenne a lengyel államfő, ha pedofil gyilkost állítanak a bíróság elé. Az EU visszautasította a felhívást.

A kormánykoalícióhoz tartozó, szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligája (LRP) kampányt indít az Európai Unióban azért, hogy visszaállítsák a halálbüntetést a pedofil gyilkosságok esetében, jelentette be szerdán az LRP alelnöke. Lech Kaczynski konzervatív államfő európai vitát szorgalmazott a halálbüntetésről egy pénteken sugárzott rádióinterjúban.

"Félmillió európai uniós állampolgár aláírását szeretnénk összegyűjteni egy olyan petícióra, amellyel kivételként kérjük a halálbüntetés visszaállítását a pedofil gyilkosok számára" - közölte Wojcziech Wierzejski a Rzeczpospolita című napilap szerint. Wierzejski úgy vélekedett, hogy a halálbüntetésre vonatkozó jelenlegi uniós törvények "anakronisztikusak".

"Személy szerint én mindig is a halálbüntetés híve voltam, és az is vagyok" - hangsúlyozta. Lengyelországban 1997-ben törölték el a halálbüntetést, de 1988 óta moratórium volt érvényben az alkalmazásáról. Az országban jelenleg a legsúlyosabb kiszabható büntetés az életfogytiglan.

Az Európai Unió szerdán visszautasította Kaczynskinak a halálbüntetéssel kapcsolatos felhívását. "A halálbüntetés összeegyeztethetetlen az európai értékekkel" - közölte Steffan de Rynck, az Európai Bizottság szóvivője sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.